Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

A tavalyinál is kritikusabb helyzet jöhet a közlekedési szakszervezet szerint

Elfogadhatatlannak tartják a 8 százalékos minimálbér-emelést, nem értik a Liga és a Munkástanácsok meghátrálását.

Nem elégedett a mindössze egy számjegyűre sikerült minimálbér-emeléssel a Volán-dolgozókat képviselő Közúti Közlekedési Szakszervezet, ugyanis véleményük szerint a vártnál kisebb emelésnek beláthatatlan következményei lehetnek a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatban.

A Napi.hu pénteki cikke szerint a Közúti Közlekedési Szakszervezet

nem érti, hogyan fogadhatta el a Liga és a Munkástanácsok a 8 százalékos emelést, hiszen napokkal ezelőtt a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel egységesen két számjegyű emelést tartottak elfogadhatónak.

Hiába írta alá a napokban két konföderáció a 8 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelést tartalmazó ajánlatot, az ágazatban nem tartják azt irányadónak, két számjegyű emelést követelnek – idézte a lap a szakszervezet közleményét. Az írásban leszögezték, a Közúti Közlekedési Szakszervezet változatlanul fenntartja a munkáltatói szövetséghez korábban eljuttatott, több szakszervezettel közösen fogalmazott bérfejlesztési igényét.

Ennek kapcsán Baranyai Zoltán elnök megjegyezte, ha nem lesz megfelelő mértékű béremelés, további elvándorlásra kell számítani, ez pedig a 2018-asnál is kritikusabb helyzetet teremthet az egyébként is létszámhiánnyal küzdő ágazatban.

Tavaly komoly hiány volt a munkaerőpiacon autószerelőből, autóvillamosság szerelőből és autóbuszvezetőből, a régieket is csak nehezen vagy egyáltalán nem lehetett megtartani a szakmában

– magyarázta Baranyai. Hozzátette, bízik benne, hogy a tulajdonos, és a döntéshozók reálisan látják a szakmában meglévő foglakoztatási nehézségeket, valamint a munkavállalókat negatívan érintő új cafeteria szabályokat is figyelembe véve sikerül elfogadható megállapodást kötni.