Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Rabszolgatörvény: ezek a szakszervezetek követelései

A január 5-ére, szombatra meghirdetett budapesti tüntetésre gyúrnak.

Résztvevők vonulnak a Magyar Szakszervezeti Szövetség demonstrációján a fővárosi Szent István körúton 2018. december 8-án. A tiltakozást az évi ötven nap túlmunka ellen, a tudományos kutatási szabadságáért és a tanszabadságért tartották. A demonstrációhoz számos szakszervezet és szakszervezeti szövetség csatlakozott.
Résztvevők vonulnak a Magyar Szakszervezeti Szövetség demonstrációján a fővárosi Szent István körúton 2018. december 8-án. A tiltakozást az évi ötven nap túlmunka ellen, a tudományos kutatási szabadságáért és a tanszabadságért tartották. A demonstrációhoz számos szakszervezet és szakszervezeti szövetség csatlakozott. Fotó: MTI/Szigetvary Zsolt

Négypontos követeléslistában rögzítették az országos munkabeszüntetés céljait az előkészítő bizottságban együtt dolgozó szakszervezetekírta a Népszava csütörtökön.

A lap szerint a Magyar Szakszervezeti Szövetség székházában még a karácsony előtt megalakult operatív munkacsoport szerda délután tartotta idei első ülését, ahol megfogalmazták a pontokat:

  • Módosítsák a Munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra szabályozást pedig vonja vissza a kormány.
  • Béremelési elvárások, többek között a minimálbér két számjegyű emelése, a cafetéria visszaállítása, a közszféra béreinek rendezése.
  • A sztrájkjog újraszabályozása, érdemi párbeszéd, előzetes egyeztetés.
  • Egy rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozása, a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozása, a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatása.

A sztrájkköveteléseket a január 5-ére, szombatra meghirdetett budapesti tüntetésen Kordás László MASZSZ elnöke olvassa majd fel. Kordás a Népszavának elmondta, több eddig nem aktív szakszervezet is várta a célok megfogalmazását, hogy elindíthassa tagjai körében a felmérést, hányan készek a munkabeszüntetésre ezekért a követelésekért.

Kapcsolódó friss hírek

Orbán papagájjá változott, amikor Rogán korrupciós ügyéről kérdezték

KSH: 605 400 forint volt a bruttó átlagkereset februárban

Orbán Viktor bemondta, hogy mindenkinek lesz szakmája és tisztességes fizetése

Megvertek egy rendőrt Nyírábrányban

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Rablógyilkosság Zalában, két ember ellen emeltek vádat