Belföld

Heteken belül brutális energiaár-robbanás és áramhiány jöhet Magyarországon

Bűnügy

Vízbe akartak fojtani egy rendőrt Oroszlányban

Gazdaság

Keményen megsarcolja a kormány az autósokat

Ő itt Vertigo, a Bethesda Gyermekkórház terápiás minilova

Magyarországon először amerikai miniló segítségével végeznek élményterápiát a Bethesdában.

Speciális lovasterápia a Bethesda Gyermekkórházban
Vertigóval, a négyéves amerikai minilóval ismerkedik egy páciens a speciális lovasterápia bemutatóján a Bethesda Gyermekkórház rehabilitációs osztályán 2018. december 13-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Bethesda Gyermekkórház két hónapja engedélyezte, hogy Magyarországon először amerikai miniló segítségével végezzenek élményterápiát a súlyos beteg gyermekek között. A speciális lovasterápia állítólag bámulatos hatással van a rehabilitációs és neurológiai osztályon fekvő gyermekekre: megnyugszanak, vagy éppen mozgásba lendülnek a ló közelében, ami a gyógyulásukhoz éppen szükséges.

Dr. Velkey György, az intézmény főigazgatója elmondta,

néhány évtizede még az számított szentségtörésnek, ha a hozzátartozók bementek egy betegosztályra, aztán, ha ott akartak aludni. Később már a jól idomított kutyák is megjelenhettek a betegek mellett, és íme, most egy ló van a gyermekosztályon.

Ami azért fontos, mert „tudományos kutatások igazolják az állatok stressz csökkentő, kötődést elősegítő, szív- és érrendszeri működést javító hatását, a terápiás lovak jelenléte ezen felül rendkívüli motivációt is jelent a napi rehabilitációs munkához, jobb közérzetet és kedélyállapotot biztosít számukra, valamint fejleszti a szociális és kommunikációs készségeiket is” – mondta ezt már dr. Kincses-Szabó Magdolna, gyermekpszichiáter szakorvosjelölt, aki a Bethesda Gyermekkórházban kutatja az állatterápiák hatását.

Lépcsőzni, liftezni is tud Vertigo

Vertigo 4 éves amerikai miniló és Texasból érkezett Magyarországra 3 hónaposan az anyjával. Az amerikai miniló jellemében és küllemében sokkal inkább hasonlít a nagy lóhoz, mint a pónihoz.

Barassó Bianka (b) és Ilyés Emma Vertigóval, a négyéves amerikai minilóval ismerkedik a speciális lovasterápia bemutatóján a Bethesda Gyermekkórház rehabilitációs osztályán 2018. december 13-án.

Barassó Bianka (b) és Ilyés Emma Vertigóval, a négyéves amerikai minilóval ismerkedik a speciális lovasterápia bemutatóján a Bethesda Gyermekkórház rehabilitációs osztályán 2018. december 13-án.

Ács Franciska, lovasterapeuta, az állat gazdája szerint

„azokat az egyedeket, melyeket kimondottan terápiás célokra szeretnék használni, már nagyon korán emberközeli környezetben nevelik: beengedik a szobába, lépcsőzni, liftezni tanulnak, szűk folyosón közlekedni, így a furcsa zaj, hirtelen mozdulat, érintés számukra teljesen természetes és egyáltalán nem billenti ki nyugalmából.”

Dr. Hegyi Márta, gyermekneurológus minden alkalommal ott van a terápiákon, ő orvosi szempontból támasztja alá a ló pozitív hatásait.

„A mozgássérült gyermekeknél nagyon fontos, hogy a gyermek saját motivációját helyettesíti a miniló, pl. lebénult kezével simogassa, vagy szagoltassa a tenyerét” – mondta a szakember. „A kómában fekvő gyerekeknél más hatást fejt ki. Ők az újszülött szintjén vannak, így csak az egyszerű érzékeléseket tudják felfogni: anyja melege, anyatej illata, bőr érintése, ringatás élménye. A terápiás ló nyugodt szuszogása, illata, meleg orrocskája, szőrének érintése elemi élményt jelent. A kevésbé súlyos beteg gyermekek a gyógyulni akaráshoz új lelkierő, pozitív energiát kapnak a ló közelében” – magyarázta.

És a legfontosabb kérdés

A ló állategészségügyi és higiéniai szempontból kifogástalan állapotban,

speciális pottyantós zsákkal jelenik meg a kórházi osztályokon.

Ez is érdekelhet:
Pécsett akkora tüntetés volt, hogy a propagandasajtó helyi lerakata is megsínylette

Kapcsolódó hírek

Balesetet szenvedett és súlyosan megsérült egy motoros rendőr Budapesten

Meghalt egy motoros a 81-es főúton Magyaralmásnál

A Bethesda Gyermekkórház dolgozói táncra perdülve küldenek reményt és kitartást

Kásler lefotóztatta magát az első állami támogatásból kezelt SMA-s gyerekkel, aki mostanra elhagyhatja a kórházat

Rendőrt kellett hívni az agresszív szülőkre a Bethesdában

Egy férfi ingyen szerzett klímát a Bethesdának, hogy ne a 35 fokban sínylődjenek a beteg gyerekek

Baktériummal fertőzött sajtot hívott vissza az Auchan

Figyelem, lopnak: 4,3 milliárdból épül madárszínház a Hortobágyon

Betegét molesztálta egy háziorvos