Duplájára emelték egy év alatt az állami vezetők fizetését

19-szer (!) keresnek többet a miniszterek az országos átlagnál, de vannak, akik ennél is többet visznek haza havonta.

Süli János tárca nélküli miniszter.
Süli János tárca nélküli miniszter. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az Mfor.hu írta meg a K-Monitor adatai nyomán, hogy mekkora jó világ van állam bácsi háza táján. A cikk szerint átlagosan 116 százalákkal keresnek többet az állami vezetők most, mint egy évvel korábban.

Legjobban Bártfai-Mager Andrea és Süli János tárca nélküli miniszter örülhet:

havi bruttó 5 millió forintos fizetése 354 százalékkal haladja meg az előző évit.

Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára is jól járt: 273 százalékkal vastagabb a pénztárcájuk 2017-hez képest, havi 1,3 milliónak örülhetnek.

A lap megjegyzi, hat állami vezetőnek 187,5 százalékkal emelkedett a juttatása, Tállai Andrásnak és Rákossy Balázsnak 162 százalékkal srófolták fel a pénzét, így a korábbi 494 244 forint után 1,296 millió forint a havi juttatásuk.

A többiek 30 százalékos béremelkedésnek örülhetnek. Az Mfor.hu felidézi, augusztusban minden parlamenti képviselő fizetését megemelték.

A végeredmény: jelenleg az államtitkárok juttatása közel 1,3 millió forint, a minisztereké pedig egységesen 1,78 millió. Akik országgyűlési képviselők is, még bruttó 891 ezer forintos juttatással is számolhatnak pluszban.

Süli János így például havi bruttó 5,8 millióért teszi ki a lelkét a nemzetért, ebből körülbelül nettó 4 millió forintot vihet haza tisztán, és még nem érvényesített semmi adókedvezményt. A miniszterek minimum 1,77 milliót, az államtitkárok pedig nettó 1,4 milliót tehetnek zsebre havonta

– jegyzi meg a lap, hozzátéve:

A két térca nélküli miniszter 22-szer, a miniszterek 19-szer, az államtitkárok pedig 6-szor többet kapnak kézhez munkájukért, mint az országos átlag.

Kapcsolódó hírek