35 százalékkal nőtt idén az államtitkárok fizetése

Süli János havi bruttó 6,1 millióját azért nem übereli senki.

Süli János tárca nélküli miniszter.
Süli János tárca nélküli miniszter. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Bruttó 1,296 millió forintról bruttó 1,75 millió forintra emelkedett az államtitkárok havi fizetése 2020 elején, ami 35 százalékos ugrás – írja az Mfor.hu.

A lap megjegyzi, ez az egyharmados növekedés azokat a tisztségviselőket érinti, akik csak államtitkári posztot töltenek be. Akik országgyűlési képviselők is, azoknak nem nőtt az államtitkári tiszteletdíjuk, ők kénytelenek voltak beérni azzal a 11,4 százalékos emeléssel, mely egy korábbi törvénymódosítás értelmében márciustól érinti a parlamenti patkóban ülőket.

Azonban így sem kell aggódniuk, hogy még miből veszik meg az utolsó parizervéget:

a bruttó 997 ezer forintról 1,1 millió forintra emelkedett képviselői alapbérük és a bruttó 1,296 milliós államtitkári fizetésük a havi bruttó 2,4 millió forintot karcolja alulról.

A miniszteri fizetések összege maradt bruttó 1,979 millió forint. Azok a miniszterek, akik a Parlamentben is nyomják a gombot (pl. Rogán Antal, Szijjártó Péter, Gulyás Gergely, Varga Mihály), azok márciustól az alapjuttatás emelkedésének köszönhetően bruttó 3,082 millió forintnak örülhetnek havonta.

Az Mfor.hu összegzése szerint a financiális tápláléklánc csúcsán az a Süli János áll, aki tárca nélküli miniszterként a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felel.

Süli a paks-ügyi feladatokért bruttó 5 milliót kap, ehhez hozzájön a márciusba nőtt képviselői alapilletménye, így összesen havi bruttó 6,1 millióért hajtja a mókuskereket.

Az Mfor.hu azt is megjegyzi: az állami vezetők tavaly december közepén új autókat is kaptak. Sokan a korábbi, jellemzően 2014-es Skoda Octaviájukat cserélték 2019-es Skoda Kodiaq-ra néhányan azonban a legújabb Octaviába ültek bele.

Ezek is érdekelhetnek