Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

35 százalékkal nőtt idén az államtitkárok fizetése

Süli János havi bruttó 6,1 millióját azért nem übereli senki.

Süli János tárca nélküli miniszter.
Süli János tárca nélküli miniszter. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Bruttó 1,296 millió forintról bruttó 1,75 millió forintra emelkedett az államtitkárok havi fizetése 2020 elején, ami 35 százalékos ugrás – írja az Mfor.hu.

A lap megjegyzi, ez az egyharmados növekedés azokat a tisztségviselőket érinti, akik csak államtitkári posztot töltenek be. Akik országgyűlési képviselők is, azoknak nem nőtt az államtitkári tiszteletdíjuk, ők kénytelenek voltak beérni azzal a 11,4 százalékos emeléssel, mely egy korábbi törvénymódosítás értelmében márciustól érinti a parlamenti patkóban ülőket.

Azonban így sem kell aggódniuk, hogy még miből veszik meg az utolsó parizervéget:

a bruttó 997 ezer forintról 1,1 millió forintra emelkedett képviselői alapbérük és a bruttó 1,296 milliós államtitkári fizetésük a havi bruttó 2,4 millió forintot karcolja alulról.

A miniszteri fizetések összege maradt bruttó 1,979 millió forint. Azok a miniszterek, akik a Parlamentben is nyomják a gombot (pl. Rogán Antal, Szijjártó Péter, Gulyás Gergely, Varga Mihály), azok márciustól az alapjuttatás emelkedésének köszönhetően bruttó 3,082 millió forintnak örülhetnek havonta.

Az Mfor.hu összegzése szerint a financiális tápláléklánc csúcsán az a Süli János áll, aki tárca nélküli miniszterként a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felel.

Süli a paks-ügyi feladatokért bruttó 5 milliót kap, ehhez hozzájön a márciusba nőtt képviselői alapilletménye, így összesen havi bruttó 6,1 millióért hajtja a mókuskereket.

Az Mfor.hu azt is megjegyzi: az állami vezetők tavaly december közepén új autókat is kaptak. Sokan a korábbi, jellemzően 2014-es Skoda Octaviájukat cserélték 2019-es Skoda Kodiaq-ra néhányan azonban a legújabb Octaviába ültek bele.