Külföld

Friss hírek érkeztek Fico állapotáról, ezt lehet tudni csütörtök délben

Bulvár

Hadházy: Orbán Ráhel 13 millió forintos karórát és 1 milliós szoknyát viselt

Bűnügy

Leszámolás? Egymásnak esett két csapat Pécs belvárosában, két férfit elgázoltak – videón az eset

Hivatalos: Bécsbe költözik a CEU

„Ez egy sötét nap Európának, és sötét nap Magyarországnak is” – mondta a rektor.

Michael Ignatieff, a CEU (Central-European University) elnök-rektora (b3) beszél az egyetem jövőjéről tartott sajtótájékoztatón az intézmény V. kerületi Nádor utcai épületében 2018. december 3-án. Balról Chikán Attila, a CEU kuratóriumának tagja (b), Enyedi Zsolt magyar ügyekért felelõs rektorhelyettes (b2), jobbról Fodor Éva társadalom- és bölcsészettudományokért felelõs rektorhelyettes (j2) és Liviu Matei rektorhelyettes (j).
Michael Ignatieff, a CEU (Central-European University) elnök-rektora (b3) beszél az egyetem jövőjéről tartott sajtótájékoztatón az intézmény V. kerületi Nádor utcai épületében 2018. december 3-án. Balról Chikán Attila, a CEU kuratóriumának tagja (b), Enyedi Zsolt magyar ügyekért felelõs rektorhelyettes (b2), jobbról Fodor Éva társadalom- és bölcsészettudományokért felelõs rektorhelyettes (j2) és Liviu Matei rektorhelyettes (j). Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja 2019 szeptemberétől a CEU, miután magyar oldalról nem sikerült aláírni azt a megállapodást, mely a további, itthoni működéséhez kellett volna – jelentette be az egyetem hétfőn.

A CEU közleményben tudatta a döntését, melyet a 444.hu szemlézett.

„Az elmúlt 20 hónap során a CEU mindent megtett, hogy megfeleljen a magyar törvényeknek. Felsőoktatási képzést indítottunk az Egyesült Államokban, amelyet az amerikai hatóságok regisztráltak és jóváhagytak. Ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni azt a megállapodást, amelyet több mint egy évvel ezelőtt véglegesítettek New York Állammal, és amely hosszú távon elismerné és biztosítaná a CEU budapesti működését”

– írta az egyetem. A CEU rektora, Michael Ignatieff azt mondja, az egyetemet kiszorították Magyarországról, „elűzték egy EU-tagállamból”.

„Egy elismert egyetem önkényes elűzése az akadémiai szabadság súlyos megsértése. Ez egy sötét nap Európának, és sötét nap Magyarországnak is. Méltánytalanul járt el a kormány a saját állampolgáraival, a CEU-n dolgozó és tanuló többszáz magyar állampolgárral, többezer magyar CEU-s öregdiákkal és családjaikkal szemben”

– olvasható az intézmény közleményében.

Emlékeztetnek, hogy a CEU oktatásának színvonalát a Magyar Akkreditációs Bizottság és az USA oktatási szervei is megfelelőnek ítélték.

A CEU 2019 szeptemberében minden új diákot az osztrák fővárosban fogad, a korábban felvett hallgatók még Budapesten folytathatják tanulmányaikat.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!