Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Baleset

Agyonlőtte magát egy középiskolás Nagyatádon

Orbán megint a CEU ellen hergelt, a volt rektorhelyettes elmagyarázta neki, hogy az épületet nem tudták elvinni

A kormányfő nem érti, hogyan lehetett rendezvény a Nádor utcában, ha egyszer az egyetem Bécsbe költözött.

Orbán Viktor miniszterelnök a Türk Tanács ülésén vesz részt a járványhelyzetre való tekintettel online, videokonferencia formájában Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. március 31-én.
Orbán Viktor miniszterelnök a Türk Tanács ülésén vesz részt a járványhelyzetre való tekintettel online, videokonferencia formájában Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. március 31-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Szamizdat 13. címmel újabb írás jelent meg Orbán Viktortól a miniszterelnöki honlapon, a dolgozatban a kormányfő még mindig azt bizonygatja, hogy nem mondtak igazat, akik eddig „a CEU bezárásával kampányoltak”, mert nem is lett elüldözve a CEU Budapestről.

Orbán mindezt azzal igyekszik alátámasztani, hogy kifigyelte: az egyetem tulajdonában lévő Nádor utcai épületben nemrég konferenciát tartottak!

„Évek óta azt hallom a liberális politikusoktól és az őket támogató médiumoktól, hogy a magyar kormány bezáratta, és elüldözte az egyetemet Budapestről” – kezdte gúnyolódást Orbán, azzal folytatva: a híradások szerint az egyetem fővárosi kampuszán csütörtökön és pénteken sajtónyilvános, nemzetközi konferencia zajlott, amelyen a liberális akadémiai és politikai élet jeles képviselői is részt vettek.

„Hogyan történhetett meg mindez? Úgy, hogy akik eddig az egyetem bezárásával kampányoltak, nyilvánvalóan nem mondtak igazat” – kérdezi a miniszterelnök, mintha az egyetem (mint oktatási szervezet) és az épület (mint épület) egy és ugyanaz lenne.

Enyedi: az épület valóban Budapesten maradt

Orbán gyenge lábakon álló hergelését aztán a CEU korábbi rektorhelyettese, Enyedi Zsolt ennek megfelelően helyre is tette, Facebook-oldalán azt írta:

„Ma már mindenkinek Bécsbe kell mennie, ha CEU-s diplomát akar szerezni. Ezért aztán a tanárok többségének is költöznie kellett. Ez elüldözés. Azonban amíg az épületeket nem kommunizálja el a rezsim, addig lesznek konferenciák, lesz kutatás, lesz demokratikus szellemi ellenállás.”

Magyarán a CEU a képzéseit valóban elvitte Bécsbe, de az épületek még az egyetem tulajdonában vannak.

Orbán Viktornak sikerült egy olyan propagandatermékkel előállnia, amelynek már a címe is hazugság: „szamizdat”. A magát…

Posted by Zsolt Enyedi on Saturday, September 18, 2021