Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Bűnügy

Rengeteg pénzt találtak: vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ vezetőjét

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Egy német lap összeszedte, mi lehetett Gruevszki menekülési útvonala

A Deutsche Welle szerint kézről kézre adogatták a jogerősen elítélt macedón ex-miniszterelnököt a magyar diplomaták.

Egy német lap összeszedte, mi lehetett Gruevszki menekülési útvonala
Fotó: Facebook/Nikola Gruevszki

A német közszolgálati Deutsche Welle balkáni kiadása részletes leírást közölt arról, hogy hogyan, milyen útvonalon és segítséggel érkezhetett Magyarországra a börtönbüntetése elől menekülő Nikola Gruevszki.

A cikket az Index szemlézte, e szerint a következő elemekből tevődött össze a kémfilmbe illő szökés:

  • Gruevszki november 11-én 19.10-kor belépett Albániából Montenegróba a személyijével Bozaj átkelőnél, ahol két magyar diplomata várta a podgoricai követségtől;
  • a csapat egy Volkswagen Jettával ment Podgoricába, itt várta a nagykövethelyettes;
  • egy további személlyel átültek egy másik autóba, majd Dobrakovo felé indultak;
  • Gruevszkiék a dobrakovói átkelőnél megérkeztek Szerbiába este tízkor, itt a volt macedón kormányfőt átvették más magyar diplomaták, ők a cikk szerint Belgrádból jöttek érte, és a találkozót Gostunban, a Lux motelben bonyolították le.

A jogerősen elítélt macedón ex-elnök ekkor még simán használhatta a személyijét, hiszen csak november 13-án adta ki ellene az Interpol az elfogatóparancsot, a személyi igazolványa pedig a balkáni országok közötti szerződések alapján tökéletesen elég volt a határátlépéshez.

Az Index mindehhez hozzátette még, hogy

Gruevszki Albániából Montenegróba is követségi autón ment, illetve, hogy egy Macedónián kívüli magyar követségen – feltehetően Tiranában – jelezte, hogy menedékjogot fog kérni Magyarországtól.

A lap megjegyzi, az albán hatóságok továbbra is vizsgálják, mikor és hogy lépett be hozzájuk Gruevszki, valamint hogy ebben segítségére voltak-e magyar diplomaták. A cikk szerint a határátlépés vélhetően illegális volt, a volt macedón miniszterelnök gyalogszerrel, vagy a Preszpa-tó mellett, esetleg Debar macedón város közelében juthatott át az albán oldalra.