Egy albán lap újabb részleteket közölt Gruevszki Magyarországra szöktetéséről

Nikola Gruevszki és Orbán Viktor 2017 szeptemberében.
Nikola Gruevszki és Orbán Viktor 2017 szeptemberében. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Egy albán lap szerint a börtönbüntetése elől hazánkba menekülő volt macedón kormányfő követségi segítséggel, a tiranai magyar nagykövetség autójával utazott át Montenegróba.

A Shekulli cikkét a 444 szemlézte csütörtökön. E szerint Nikola Gruevszki

a közúti nyilvántartórendszer adatai alapján november 11-én, vasárnap 19:11-kor a tiranai magyar nagykövetség autójával jutott át Albániából Montenegróba.

A Shekulli közzétette az autó rendszámát is (CD1013A). A 444 megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy a tiranai magyar nagykövetség használ-e ilyen rendszámú autót, de egyelőre nem kaptak választ.

A lap felidézte, hogy

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt állította, a magyar kormány nem segítette a hivatali visszaélés miatt jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Gruevszkit Macedónia elhagyásában.

Az albán rendőrség is megerősítette

Közben a Balkan Insight a Twitterén azt írta,

az albán rendőrség is megerősítette, hogy Gruevszki egy magyar diplomataautóban lépte át az albán-montenegrói határt vasárnap,

egészen pontosan a Hani i Hotit (Albánia) – Bozaj (Montenegró) közötti átkelőnél. A Balkan Insight szerint az ex-miniszterelnök utasként ült a kocsiban, és a saját iratait használta. A lap megjegyezte, az Interpol csak november 13-án adott ki körözést ellene.

Kapcsolódó hírek