Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatok és engedély nélkül végzett tevékenység miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy túrkevei húsüzem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A keddi bejelentés szerint a hatóság azonnal kivont a forgalomból 9,6 tonna nem nyomonkövethető és illegálisan végzett tevékenységből származó, valamint lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszert. Az ellenőrök tapasztalata szerint
az üzem helyiségei, és több, az élelmiszer előállításnál használt eszköz, berendezés, valamint a dolgozók munkaruhája is erősen szennyezett volt, több területet pedig rágcsálóürülék szennyezett.
A falak és a mennyezet, valamint azok lemezburkolata több helyiségben sérült, illetve korrodált volt. Az üzemben előállított élelmiszerek tárolása több esetben alátét nélküli ládákban, a padozaton történt. Az egységben az eszközfertőtlenítők sem működtek, vagy nem rendelkeztek a megfelelő működés ellenőrzéséhez szükséges hőmérséklet kijelzővel.
A vizsgálat során az üzem alaprajzán nem szereplő helyiséget, benne egy gépkocsira szerelhető fagyasztókonténert is találtak az ellenőrök. A tárolóban juhhúst és belsőségeket, darabolt szarvashúst, valamint – közvetlenül a padlóra helyezve – lebőrözött fagyott szarvastesteket találtak az ellenőrök.
Az ellenőrök tapasztalata szerint az üzem nyomonkövetési rendszere 2024 novembere óta nem működött és az engedély alapján sem juh-, sem vadfeldolgozást nem végezhettek volna az egységben.
Továbbá megállapították, hogy a működési engedélyéből korábban törölt zsírolvasztást tovább végezte a vállalkozó.