Belföld

Orbán Szingapúrban rejtegethet valamit? Magyar Péter ismét kemény kérdéseket intézett a kormányfőhöz

Egészségügy

Nem múlt el a veszély, Müller Cecíliát is riasztották: „újra fokozottan fontos a kézfertőtlenítés”

Bulvár

Világ bohóca: fehér ingben és lakkcipőben állt neki homokzsákot pakolni az igazságügyi miniszter

Nagy a baj, összeült a kormány nemzetbiztonsági kabinetje

ORBÁN Viktor; SZIJJÁRTÓ Péter; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; BIRÓ Marcell; ROGÁN Antal; PINTÉR Sándor
Orbán Viktor miniszterelnök (b2) vezetésével ülést tart a kormány nemzetbiztonsági kabinetje Geszten, a kihelyezett kormányülés helyszínén 2024. október 1-jén. A kormányfő mellett Pintér Sándor belügyminiszter (b), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b3), jobbról Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j3), Biró Marcell, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója (j2) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (j). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Te jobb cikkeket írnál? Hírszerkesztőt keres a Röviden! → Részletek

Orbán Viktor vezetésével kedd este összeült a kormány nemzetbiztonsági kabinetje Geszten, a kihelyezett kormányülés helyszínén – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A testület, melynek tagjai a védelmi ügyekben illetékes miniszterek és a nemzetbiztonsági főtanácsadó, áttekintette a Közel-Keleten kialakult háborús helyzet fejleményeit és lehetséges következményeit. Jelentést kaptak Magyarország és térségben tartózkodó magyar állampolgárok biztonsági helyzetéről – közölte Havasi Bertalan.

Összeült a kormány nemzetbiztonsági kabinetje. A közel-keleti háborús helyzet egyre súlyosabb. Minden magyart biztonságban akarunk tudni!

Posted by Orbán Viktor on Tuesday, October 1, 2024

A dolog előzménye, hogy miután Izrael szárazföldi offenzívát indított hétfőn Libanon ellen, Irán nagyszabású rakétatámadással válaszolt Izrael lépésére kedden kora este. A helyi sajtó szerint Irán több mint száz rakétát lőtt ki Izrael felé, szinte az egész országban szólnak a szirénák.

Washington bejelentette, hogy az amerikai légierő segíteni fog Izraelnek elfogni az iráni rakétákat.

Az ENSZ BT is rendkívüli ülést hívott össze

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) is szerdán az Izrael területe ellen intézett átfogó iráni rakétatámadás nyomán. A tanácskozást Franciaország és Izrael kezdeményezésére tartják.

Danny Danon, Izrael ENSZ-nagykövete a BT-hez intézet levelében úgy fogalmazott, az iráni rakétatámadás bizonyítja, hogy Irán új elnökének „mosolyoffenzívája” mögött nincs valós szándék, az országban pedig az igazi döntéseket a Forradalmi Gárda és a legfőbb vezető, Ali Hámenei Ajatollah hozza.

Israel under attack

Iran unleashes a barrage of missiles in Tel Aviv.

Posted by Daily Mail on Tuesday, October 1, 2024

Amír Iraváni, Irán ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanácsnak és az ENSZ főtitkárának írt levelében önvédelmi akciónak minősítette a rakétacsapást, amit Izrael „agresszív lépéseivel” magyarázott. Ezzel együtt arra figyelmeztette Izraelt, hogy amennyiben válaszcsapást indít, akkor a teheráni viszonválasz erőteljesebb lesz, mint a kedden végrehajtott akció.

Joe Biden elnök a támadást követően megismételte, hogy az Egyesült Államok minden támogatást megad Izrael számára, és közölte, hogy saját stábjával egyeztet a megfelelő válaszlépésről amerikai részről.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter telefonon egyeztetett Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterrel – közölte Pat Ryder, a Pentagon szóvivője, hozzátéve, hogy a két fél között megbeszélések zajlanak a következő lépésekről. Megismételte: az amerikai törekvések arra irányulnak, hogy elkerüljék a további eszkalációt, és diplomáciai rendezést sürgetett.

Ez is érdekelhet:
Meghalt egy ember a gödöllői benzinkúton

Kapcsolódó hírek

Libanon elhagyására szólítja fel a magyarokat a külügy

Újra 400 fölött az euró árfolyama, másfél éves mélypontra romlott a forint

Védelmi miniszter: a Hamász elvesztette az uralmát a Gázai övezet fölött

Szijjártó barátja arról hablatyolt: Hitler zsidó származású volt; Jeruzsálemben bekérették az orosz nagykövetet

Megerősítette a Külügyminisztérium: két magyar kislányt túszul ejtett a Hamász

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Egy barna medve agyonverése miatt letartóztattak egy férfit

Irán dróntámadást indított Izrael ellen

Izrael a Gázai övezet „totális blokádját” jelentette be