Bulvár

Rendkívül szokatlan válaszreakciót adott Bese Gergő szervezete arra, amikor leitatták és elkábították

Közlekedés

Mi történt? Visszafelé indult el egy vonat szombat este Biatorbágyról

Baleset

Most érkezett! Több holttestet találtak Szegeden egy lakásban

A vízügy megtalálta a bűnbakot: a nézelődők okozzák a legtöbb gondot

CZUNYINÉ dr. BERTALAN Judit; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök (b2) árvízvédelmi irányító munkája keretében ellenőrzést tart Dunaalmáson 2024. szeptember 20-án. Mellette balról Czunyiné Bertalan Judit fideszes országgyűlési képviselő. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Te jobb cikkeket írnál? Hírszerkesztőt keres a Röviden! → Részletek

Lefelé halad a Dunán az árhullám, a legnagyobb gondot a nézelődők okozzák, akik hátráltatják a munkát, veszélyeztetik a töltéseket – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken napközben.

Azt írták, közleményük időpontjában Lábatlan térségében jár a folyó tetőzése, a gátakat most extrém terhelés éri, a figyelőszolgálatot ellátó vízügyesek szerepe és szaktudása most döntő fontosságú!

A legnagyobb gondot a nézelődők okozzák, akik hátráltatják a munkát, veszélyeztetik a töltéseket, ezért az OVF a lakosság józan belátását és együttműködését kéri, és arra hívja fel a figyelmet, hogy senki ne menjen a védekezés helyszíneire, akinek nincs ott dolga.

A tájékoztatás szerint a korábbi esőzéseket okozó ciklon távozott a térségből, megszűnt a csapadék a vízgyűjtőkön, amennyi pedig még a jövő hét közepén valószínű, az az árhullámra már nem lesz hatással.

A Duna magyarországi szakaszán zajlik a lassú apadás, egyre lejjebb lévő településeknél tetőzik a folyó – közölték, hozzátéve, hogy csütörtök délelőtt még Nagybajcsnál, este Gönyűnél, péntek hajnalban pedig már Komáromnál érte el a csúcspontot az ottani vízállás.

Budapesten a vízállás péntekre virradó éjjel meghaladta a harmadfok szintjét,

a tetőzés a fővárosban szombaton napközben várható a harmadfok szintje fölött, 830-840 centiméter körül.

A Rábán Árpásig fokozat alatti, Győrben a harmadik fokozat szintje feletti tetőzésre lehet számítani a jövő hét elején.

A Lajtán a szükségtározó megnyitásának köszönhetően Mosonmagyaróvárnál éjszaka 286 centiméteren, a valaha mért legmagasabb vízállástól körülbelül 30 centiméterrel alacsonyabban volt tetőzés – közölte az OVF.

Nyomatékosan kérik a lakosságot, hogy ne bámészkodjanak a védekezés helyszínein, mert akadályozzák a munkát és veszélybe sodorják a gátakat, az ott dolgozókat és mindenkit.

Ne írjanak felajánlásokról

A támogatást, biztatást és törődést megköszönve arra is felhívták a figyelmet, hogy a közösségi oldalakra ne írjanak felajánlásokról, azt ott nem tudják kezelni. Adományokkal kapcsolatban a karitatív szervezeteket keressék, a lezárásokkal összefüggésben pedig az Útinformot.

Közleményükben azt kérték, hogy az úgynevezett árvízvonal telefonszámát csak vízügyi-árvízi információkért hívják. Homokzsáktöltő önkéntesekre már nincs szükség, a segítség aktuális módjairól az érintett önkormányzatok tudnak felvilágosítást adni.

Kapcsolódó hírek

28 éves nőt gyilkoltak meg Murakeresztúron, megvan az elkövető

Egyre nagyobb a baj Budapesten, nem áll meg a metró a Batthyány téren

Árvízinfót tartott Orbán Viktor, a meteorológusokon gúnyolódott

Rubint Réka kiakadt: osztják az észt, ahelyett, hogy idejönnének és lapátot ragadnának

Leállt a kompközlekedés Mohácsnál; már 51 településen kell védekezni az árvíz ellen

Magyar Péter: Magyarországon fordítva folyik a védekezés

Lakása emeletén ragadt egy 92 éves néni Szentendrén, de megbeszélték vele, hogy nem mentik ki

Világ bohóca: fehér ingben és lakkcipőben állt neki homokzsákot pakolni az igazságügyi miniszter

Orbán Viktor már gumicsizmában tapicskol a vízben