Akinek valamilyen speciális étrendet kell követnie, egy sor olyan ételről kell lemondania, amit szeret, hogy megőrizhesse az egészségét. Így van ez a gluténérzékenységgel is, aminek az esetében nagyon sok apróságra is oda kell figyelni, ha azt akarjuk, hogy a diéta sikeres lehessen.
A gluténmentes lángos
A családom egyik tagjánál nemrég gluténérzékenységet diagnosztizáltak, és most nagyon szomorkodik, mert egy sor olyan ételt kerülnie kell, amit szeret. Mint például a lángost, aminek a tésztája rendszerint búzalisztből készül. Nagyon megörült, amikor mondtam neki, hogy bizony létezik már gluténmentes lángos, mégpedig a Retro Lángos Budapest készíti őket.
Ma már egy sor olyan táplálkozási probléma van jelen igen nagy mennyiségben, ami megnehezíti a betegek mindennapjait. A haladó szellemű vendéglátóhelyek felismerték, hogy az ő számukra is kell tudni kínálni ételeket. Így tett a Retro Lángos Budapest is.
Most pedig vizsgáljuk meg, hogy mi is pontosan a gluténérzékenység, és miért nehéz feladat egy vendéglátó egység számára gluténmentes ételeket kínálni.
A gluténérzékenység
Ezt a betegséget egy növényi fehérje, a glutén (régi magyar nevén a sikér) váltja ki, és a vékonybél felszívódási zavarát jelenti.
A glutén bizonyos gabonafélékben fordul elő, mint amilyen a legszélesebb körben használt búza, de a rozs és az árpa is tartalmaz glutént.
Más gabonafélékben nem fordul elő. Így rizst, kölest, zabot és hajdinát például ehetnek a gluténérzékenyek is.
Ha egy gluténérzékeny beteg tartósan gluténtartalmú élelmiszert fogyaszt, akkor a vékonybélben található bélbolyhok elsorvadnak, nem tudják ellátni optimálisan a feladatukat, ami a tápanyagok felszívódásának zavarához vezet, aminek leggyakoribb tünete a puffadás és a hasmenés.
A gluténmentes ételek elkészítése
A gluténérzékenység változatos formában jelentkezhet. Minden esetben fontos a gluténmentes étrend betartása, hiszen csak így biztosítható az egészséges bélműködés hosszú távon.
Rendkívül fontos fogalom a keresztszennyeződés fogalma, ami azt jelenti, hogy a speciális étrendet követők élelmiszerei nem érintkezhetnek semmi olyannal, ami glutént tartalmaz, mert beszennyezheti azt. Ezért a gluténmentes ételeket kínáló vendéglátó egységeknek is rendkívül szigorú szabályoknak kell megfelelniük, hogy a speciális ételeket megfelelően tudják elkészíteni, és az garantáltan ne okozhasson később problémát a betegnek.
Ezeket az ételeket tehát teljesen elkülönítve kell készíteni, így a lángost is. Természetesen rendkívül fontos a megfelelő alapanyagok beszerzése is, azoknak a tárolása során is figyelemmel kell lenni a keresztszennyezés elkerülésére.
Mindebből láthatjuk tehát, hogy nem kis fába vágja a fejszéjét az az ételbár, amelyik gluténmentes ételek készítését vállalja. Szigorú szabályok vonatkoznak rá, amelyeket mindenképp be is kell tartani, hiszen az egészségi állapot múlik rajta – egy gluténérzékeny esetén könnyen kórházi kezelés lehet a legapróbb hibából is.