Bűnügy

Újabb pedofilbotrány: letartóztattak egy házaspárt Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Belföld

Lázár János idegei feladták: seggnyalást, aberrált, belvárosi, libsi gyerekeket emlegetve őrjöng a Facebookon

Gazdaság

Újabb pocsék adat jött: padlón a NER kedvenc lopó-ágazata

Gluténmentes lángos? Igen, létezik!

langos

Akinek valamilyen speciális étrendet kell követnie, egy sor olyan ételről kell lemondania, amit szeret, hogy megőrizhesse az egészségét. Így van ez a gluténérzékenységgel is, aminek az esetében nagyon sok apróságra is oda kell figyelni, ha azt akarjuk, hogy a diéta sikeres lehessen.

A gluténmentes lángos

A családom egyik tagjánál nemrég gluténérzékenységet diagnosztizáltak, és most nagyon szomorkodik, mert egy sor olyan ételt kerülnie kell, amit szeret. Mint például a lángost, aminek a tésztája rendszerint búzalisztből készül. Nagyon megörült, amikor mondtam neki, hogy bizony létezik már gluténmentes lángos, mégpedig a Retro Lángos Budapest készíti őket.

Ma már egy sor olyan táplálkozási probléma van jelen igen nagy mennyiségben, ami megnehezíti a betegek mindennapjait. A haladó szellemű vendéglátóhelyek felismerték, hogy az ő számukra is kell tudni kínálni ételeket. Így tett a Retro Lángos Budapest is.

Most pedig vizsgáljuk meg, hogy mi is pontosan a gluténérzékenység, és miért nehéz feladat egy vendéglátó egység számára gluténmentes ételeket kínálni.

A gluténérzékenység

Ezt a betegséget egy növényi fehérje, a glutén (régi magyar nevén a sikér) váltja ki, és a vékonybél felszívódási zavarát jelenti.

A glutén bizonyos gabonafélékben fordul elő, mint amilyen a legszélesebb körben használt búza, de a rozs és az árpa is tartalmaz glutént.

Más gabonafélékben nem fordul elő. Így rizst, kölest, zabot és hajdinát például ehetnek a gluténérzékenyek is.

Ha egy gluténérzékeny beteg tartósan gluténtartalmú élelmiszert fogyaszt, akkor a vékonybélben található bélbolyhok elsorvadnak, nem tudják ellátni optimálisan a feladatukat, ami a tápanyagok felszívódásának zavarához vezet, aminek leggyakoribb tünete a puffadás és a hasmenés.

A gluténmentes ételek elkészítése

A gluténérzékenység változatos formában jelentkezhet. Minden esetben fontos a gluténmentes étrend betartása, hiszen csak így biztosítható az egészséges bélműködés hosszú távon.

Rendkívül fontos fogalom a keresztszennyeződés fogalma, ami azt jelenti, hogy a speciális étrendet követők élelmiszerei nem érintkezhetnek semmi olyannal, ami glutént tartalmaz, mert beszennyezheti azt. Ezért a gluténmentes ételeket kínáló vendéglátó egységeknek is rendkívül szigorú szabályoknak kell megfelelniük, hogy a speciális ételeket megfelelően tudják elkészíteni, és az garantáltan ne okozhasson később problémát a betegnek.

Ezeket az ételeket tehát teljesen elkülönítve kell készíteni, így a lángost is. Természetesen rendkívül fontos a megfelelő alapanyagok beszerzése is, azoknak a tárolása során is figyelemmel kell lenni a keresztszennyezés elkerülésére.

Mindebből láthatjuk tehát, hogy nem kis fába vágja a fejszéjét az az ételbár, amelyik gluténmentes ételek készítését vállalja. Szigorú szabályok vonatkoznak rá, amelyeket mindenképp be is kell tartani, hiszen az egészségi állapot múlik rajta – egy gluténérzékeny esetén könnyen kórházi kezelés lehet a legapróbb hibából is.

Ez is érdekelhet:
Magyar Péter: Magyarországon fordítva folyik a védekezés

Videóval üzent Magyar Péter a fideszeseknek, akik két napja a péniszén lovagolnak

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Megszólalt a rendőrség: így kell kukázni, hogy ne legyen belőle bírság

Meglepő dolgokat árverez el a NAV, valakik most jól járhatnak

Vitályos „zsírra szállt por” Eszter most távcsővel keresi a szárnyasokat egy gangos bérház belső udvarán

SMS-ben toborozza híveit a Fidesz október 23-ra