Belföld

Ököllel ütötte Puzsér Róbertet a kormánymédia díszcigánya

Bulvár

Több hektáros útvesztő épült Kiszombor határában – így néz ki az égből

Baleset

Meghalt egy vétlen autós utasa az M3-ason Mezőkeresztesnél

Figyelem, lopnak: 4,3 milliárdból épül madárszínház a Hortobágyon

Újabb nagy segítség a magyar családoknak.

RÉVÉSZ Máriusz
Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára korongot dob a frizbit népszerűsítő sajtótájékoztatón a főváros IX. kerületében, a Goldball-labdarúgópályán 2024. június 26-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

4,3 milliárd forint „felhasználásával” (így mondják, amikor már előre tudható, hogy az összeg nagy részét ellopják) madárszínházat hoznak létre a Hortobágyon – jelentette be a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára a projekt konzorciumi szerződésének pénteki aláírásakor.

Révész Máriusz a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) látogatóközpontjában arról magyarázott, hogy

olyan ökoturisztikai attrakció lesz a hortobágyi madárszínház, amely nem csak hazánkban, hanem Európában is egyedülálló, de a világ más térségeiből is érdeklődhetnek iránta!

Az ország első madárszínháza Máté Bence világhírű természetfotós elképzelései alapján valósul meg, és a hortobágyi halastavak madár és állatvilágának egyedülálló bemutatását teszi majd lehetővé.

A fideszes államtitkár jelezte, aktív ökoturisztikai fejlesztésekre 65 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre, és nagyon örül neki, hogy a hajdú-bihari önkormányzat sok kis létesítmény helyett egy nagy beruházás, a madárszínház megvalósításra használja fel a megpályázott 4,3 milliárd forintot.

Madárszínház, a fordított állatkert

Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke úgy magyarázta, a madárszínház egyfajta fordított állatkert formájában viszi közelebb az emberekhez a természetet: nem a madarak, hanem az emberek zárkóznak be egy földbe süllyesztett terembe, amelynek 16 méter széles üvegén keresztül, a vízfelszínnel szinte egymagasságból, természetes élőhelyükön, testközelből, az állatok zavarása nélkül figyelhetik meg a vízi élővilág madarait.

Medgyesi Gergely Árpád, a HNP igazgatója hozzátette: a madárszínházat az általuk kezelt, ember alkotta öregtavaknál építik fel, vagyis nem sérül a világörökségi környezet. A korábban halastónak épített kétezer hektáros területet visszavette a természet, sűrű a növényvilága, és olyan madárparadicsom lett, ahol a hazánkban fellelhető mintegy 430 madárfaj közül több mint 340-et figyeltek már meg.

A természetvédelmi szakember szerint az öregtó egyik ékköve lesz a madárszínház, amellyel négyévszakosra bővül Hortobágy turisztikai kínálata – fűzte hozzá.

Ez is érdekelhet:
Ukrajna is berágott a Moszkvában bóklászó Orbánra

Kapcsolódó hírek

Meghalt egy motoros a 81-es főúton Magyaralmásnál

Balesetet szenvedett és súlyosan megsérült egy motoros rendőr Budapesten

Keskeny lett a bicikliút, nem fértek rá a fideszes átadó-méltóságok

Egy pillanatra álljunk most meg, Révész Máriusz kijelölte egy bicikliverseny célvonalát

Révész Máriusz: húsz nyaralóhajót vásárolt a Mahart

Újabb projekteket törölt a kormány a honvédelemre és a rezsicsökkentésre hivatkozva

227 milliót adott síterep-fejlesztésre a kormány

Révész szerint azért mennek Ausztriába a magyarok, mert itthon nem túlórázhatnak eleget

Robbanás történt egy hortobágyi családi házban, a romok alól hoztak ki egy embert