Belföld

Milliárdos vállalkozó állt be Magyar Péter mögé

Bűnügy

Újabb gyilkosság, a XIII. kerületben is megöltek ma egy embert

Baleset

Most érkezett! Elgázoltak egy nőt két gyermekével Veresegyházon

Harmadfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól

Hőség
Fotó: MTI/Komka Péter

Harmadfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól jövő hét péntek éjfélig – tudatta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményben pénteken.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Zrt. előrejelzése alapján rendelte el a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást az ország egész területére július 7-től július 12-ig. Tegnap mi is megírtuk, hogy

az újabb, tartós hőhullámmal pokoli időjárás ront ránk a következő napokban, és a jövő héten egyre nagyobb eséllyel haladják meg a 30, majd a 35 fokot is maximumok, miközben csapadékra nem nagyon számíthatunk.

Az NNGYK és a katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra, hogy gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjanak parkoló autóban. Még egy félárnyékban álló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Aki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot – kérték a közleményben.

AZ ÚJABB HŐHULLÁM BETÖLTÉS ALATT…⏳🥵Kaptunk pár mérsékelten meleg napot a nyárból, de a folytatásban ismét rákapcsol a…

Posted by HungaroMet Nonprofit Zrt. on Thursday, July 4, 2024

Felhívták a figyelmet arra, hogy kánikulában megnő a szén-monoxid-mérgezés kockázata is. A kéményben légdugó alakulhat ki, amely miatt a füstgáz visszaáramlik és szén-monoxid fejlődik. Ezért nyáron is fontos nyílt égésterű vízmelegítők mellett szén-monoxid érzékelőt működtetni.

Melegben megnő a szabadtéri tüzek kockázata, jelenleg hat vármegyében van tűzgyújtási tilalom. A hőségriasztás ideje alatt ott sem tanácsos elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol ezt az önkormányzat egyébként engedélyezi. A bográcsozók, grillezők egyetlen percre se hagyják felügyelet nélkül a tüzet – írták.

Az NNGYK és a katasztrófavédelem közlése szerint a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, figyelni kell a folyadékpótlásra. A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, munkavégzés, sportolás hőgutát okozhat, életveszélyes állapot is kialakulhat. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe.

A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája, amelyet bárki igénybe vehet – olvasható a közleményben.

Ez is érdekelhet:
„Békemissziója keretében” Moszkvába érkezett Orbán Viktor

Kapcsolódó hírek

Halálos baleset történt a kiszombori határátkelőhely közelében

Órákon belül lecsap a vihar ezekben a járásokban

Kiadták a harmadfokú hőségriasztást szerdától, brutális napok jönnek

Hőség: a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét megyére

A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenöt megyére

Ingyenes ásványvizet oszt a MÁV és a Volánbusz a nagyobb állomásokon

Kiadták a legmagasabb fokozatú, piros riasztást

Életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás, vizet osztanak a pályaudvarokon, állomásokon

Jégesőt, zivatart jeleznek a fél országra szombaton, de két megyére a brutális hőség miatt adtak ki piros riasztást

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!