Belföld

Súlyos hangfelvétel került elő Karácsony Gergelyről

Belföld

Magyar Péter már megszólalt: felrobbant a Facebook

Baleset

Meghalt két ember egy ráckevei gyümölcsösben

VSquare: arcfelismerő térfigyelő kamerákról is megállapodhatott Orbán Hszi Csin-pinggel

Fék nélkül, előre a kommunista úton!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2024. május 8-án.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2024. május 8-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Fejlett mesterséges intelligenciával, például arcfelismerő szoftverrel ellátott térfigyelő kamerákat is telepíthetnek a kínaiak Magyarországra – írja a VSquare oknyomozó portál a közelmúltban lezajlott kínai-magyar tárgyalásokra rálátó forrásaira hivatkozva.

A cikk szerint, melyet a Telex szemlézett, a két fél nem verte nagy dobra az állítólagos megállapodást, nem tették nyilvánossá a többi, köztük a kínai rendőrök magyarországi járőrözését érintő biztonsági megállapodással együtt.

Ha kifejezetten az is a cél a kínai térfigyelő kamerákkal, hogy a kínai befektetéseket, intézményeket és azok munkatársait megfigyeljék, akkor is bonyolíthatja Magyarország kapcsolatait a NATO-szövetségeseivel, ha olyan kínai technológiai vállalatok is szerepet vállalnak ezekben, amelyek a kínai hadsereghez vagy hírszerzéshez köthetők, és akár nyugati szankciók alatt is állnak.

A VSquare a kormányhoz fordult a témában, ahonnan a rendőrséghez irányították az újságírókat. A rendőrség annyit közölt: a kínai rendőrök a magyar rendőrökkel együtt járőröznek majd, nem intézkedhetnek, nem vizsgálódhatnak egyedül,

a megfigyelő kamerákkal kapcsolatban viszont nem nyilatkoztak.

A szomszédos Szerbiában 2019-től indult meg a kínai Huawei arcfelismerő képességgel bíró térfigyelő kamerák telepítése. Hivatalosan az arcfelismerő funkciót nem használják, ehhez képest már az első évben felmerült, hogy a hatóságok ezt bevetve szabtak ki bírságokat egy úttorlaszokkal megerősített tiltakozás résztvevőivel szemben – emlékeztet a VSquare.

Paczolay Máté külügyi szóvivő lapunknak küldött nyilatkozatában úgy reagált:

„Ez egy klasszikus álhírterjesztés, ami minden valóságalapot nélkülöz. Kamerák telepítéséről semmilyen megállapodás nem született, a kínai elnök magyarországi látogatása során egyetlen fórumon sem volt napirenden még csak hasonló téma sem.”

Ez is érdekelhet: Sörösdobozt vágtak egy villamosvezetőhöz Budapesten, kórházba kellett vinni

Kapcsolódó hírek

Hatalmas tűz volt vasárnap reggel Ajakon

Karsai Dániel orális szexes poszttal reagált a bukott megafonos „kapja be” üzenetére

Orbán most, hogy vége a választásnak, elismerte: semmi sem kötelezi Magyarországot külföldi katonai akcióra

Orbán Viktor megnémult

Orbán Viktor az egybiteseknek guruló dollározott, Magyar Péter lecsapta a magas labdát

Orbán megjelent a dabasiaknak, és bejelentette az Egymillió Találkozás Napját

Orbán Viktor már szavazott, és vasárnap is kampányol

Orbán újabb elképesztő sületlenséggel hergel a rádiójában

Ilonka néni bicskával várta Orbán Viktort

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!