Belföld

Milliárdos oligarcha rokonával az oldalán magyarázott Orbán Esztergomban arról, hogy a hatalom és a pénz áll szemben a békevággyal

Külföld

Merénylet Robert Fico ellen: megszólalt Orbán Viktor

Bűnügy

Mi történt? Holtan találtak egy fiatal nőt és gyermekét Kapuváron

Beleáll a Fidesz: támogatják, hogy lehessen gyerekekkel erőszakoskodni anélkül, hogy tartani kelljen a gyónáskori kitudódástól

Végre világosan kimondták, hogy az egyházi rituálék előbbre valóak, mint a gyermek.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b) az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. április 8-án.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b) az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. április 8-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Fidesz-frakció egyetért azzal a vérlázító, gyermekabúzusok titokban maradását lehetővé tevő törvényjavaslattal, amelyről kedd reggel a Röviden is beszámolt.

A könnyítést jelentő módosító egészen pontosan azt tartalmazza, hogy

az egyházi személyeknek a jövőben nem kellene jelenteniük a gyerekek ellen elkövetett bűncselekményeket, hogyha arról gyónás útján szereztek tudomást.

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja napközben az ATV kérdésére azt közölte, támogatják Dunai Mónika javaslatát, szerintük ugyanis még ezzel együtt is szigorúbb lesz a rendszer. (És valóban, hiszen eredetileg nem is tervezték, hogy egyházi intézményekre is vonatkozzon bármi efféle szabály – a szerk.).

“Az egyházügyi törvény most jóval tágabb körben ad felmentést az egyházi személyeknek a jelzési kötelezettség alól, ezek a kivételek a gyermekeket ért bántalmazás esetén – a gyónási titkon kívül – megszűnnek”

– ezt a választ küldte a Fidesz-frakció a botrányos módosítóról, amit a kormánypártok, a Fidesz-, és a KDNP-frakció is támogat. Vagyis szerintük ez így azért lesz szigorúbb, mivel az eredeti javaslat nem vonatkozott az egyházi intézményekre, most pedig már igen, és a gyónásos rész az egyetlen kivétel.

A javaslatot egyébként Dunai – aki maga is nő, családanya – terjesztette be, és azzal indokolta: „A gyermek veszélyeztetettségének megelőzése és megszüntetése érdekében a jelzési vagy együttműködési kötelezettség elmulasztásának következménye valamennyi gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagra tekintettel egységessé válik azzal, hogy a gyónási titok körében megismert információk kivételt képeznek majd ez alól, tekintettel arra, hogy ezen vallási tevékenység végzése kívül esik a közfeladatellátás körén, azzal összefüggésbe nem hozható, szemben más hivatásokhoz fűződő titoktartási kötelezettséggel.”

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!