Baleset

Súlyos vonatbaleset Adácsnál, a mozdonyvezető beszorult a fülkébe, mentőhelikoptert is riasztottak

Bulvár

L.L. Junior megint büszkén posztolt a gyorshajtásáról

Baleset

Kiderült, mi okozhatta a délelőtti vonatbalesetet Adácsnál

Miért van szükség a falfelületek mélyalapozására festés előtt?

A tavaszi és nyári hónapok alatt sokan döntenek otthonaik megújításáról, és vágnak bele a különösebb szakértelmet nem igénylő, házilag talán legegyszerűbben kivitelezhető szobafestésbe, amelynek sikeréhez nem árt tisztában lenni néhány dologgal.

mélyalapozó

Ma már számtalan beltéri falfesték közül választhatunk igényeink, a helyiség adottságai, valamint az elvárt tulajdonságok alapján. Bármelyikre is esik a választásunk, sokat javíthat a végeredményen, ha festés előtt mélyalapozzuk a felületet, ugyanis általa jobban tapad a festék, illetve kevésbé foltosodik a fal. Lássuk, mit kell tudni a mélyalapozó használatáról!

Mi a mélyalapozó, és miért van rá szükség?

A mélyalapozó rendszerint vízzel hígítható koncentrátum, esetleg előre bekevert anyag, amelyet a festés előtt kell felvinni a felületre. Végezz tökéletes munkát, szerezd be a Festékpalota.hu mélyalapozó kínálatából a beltéri diszperziós falfestéknek megfelelő változatot!

Mélyalapozót nemcsak a falak festése előtt alkalmazhatunk, hanem például burkolás és vakolás előtt is, ugyanis ez az anyag csökkenti a szívóképességét. Biztosítja, hogy erősen nedvszívó felület esetén kevesebb festéket kelljen használni, vagyis gazdaságosabbá teszi a festést. További előnye, hogy tapadóhidat képez a felület és a bevonat között, vagyis tökéletes és egyenletes tapadást biztosít a festéknek, megelőzi a foltosodást. Erősíti az alapfelületet, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne kellene az erősen málladozó, leváló vakolatot kijavítani a festés megkezdése előtt.

Hogyan alapozzunk?

Mélyalapozó nélkül is lehet falat festeni, de nem érdemes, ha tökéletes végeredményt szeretnénk, ugyanis használatával 1 rétegben is elegendő lehet felvinni a festéket, illetve se csíkos, se foltos nem lesz a fal.

Problémás falaknál kihagyhatatlan, illetve régi falak átfestésénél is előnyös, ha például mész- vagy enyves festékről váltanánk diszperzitre, valamint beton, gipszkarton és Ytong téglából épült falakat festenénk. Glettelés után használjuk, ha a foltosodás és a gazdaságos festékhasználat miatt alkalmazzuk, glettelés előtt, ha a felület nedvszívását javítanánk.

Használat előtt távolítsuk el a meglazult rétegeket, tisztítsuk meg és portalanítsuk a falat. Amennyiben szükséges, hígítsuk az anyagot, és a víz állagú mélyalapozót korongecsettel vagy festőhengerrel, esetleg szórópisztollyal vihetjük fel, bár utóbbi kevésbé alapos. Tartsuk be az előírt száradási időt, és csak utána kezdjük meg a felület festését!

Elegendő-e a problémás falrészt alapozni?

Lényeges, hogy ha mélyalapozót használunk, azt a teljes falrészen tegyük, különben foltos lesz a végeredmény.

Amennyiben magunk állunk neki a szobák festésének, a legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha a festék felvitele előtt mélyalapozóval kezeljük a felületeket. Számoljunk azonban a munkavégzés megnövekedett idejével, hiszen az alapozó száradásához is megfelelő idő kell. Mindenképp a festéknek, illetve a felhasználás helyének megfelelő mélyalapozót válasszunk!

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!