Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Jöhet az újabb benzinárstop, ekkor dönthet róla a kormány

Üzemanyagra várók egy budapesti Mol-kútnál 2022. december 6-án.
Üzemanyagra várók egy budapesti Mol-kútnál 2022. december 6-án. Fotó: Nap Híre

Olyan mértékben drágultak idén az üzemanyagok Magyarországon, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter gyors látszatintézkedésként kénytelen volt rapportra hívni a Mol vezetőit.

Az Economx érdeklődésére Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és klímapolitikai üzletág vezetője elmondta, az üzemanyagárak befolyásolására a kormány „kemény és puha eszközöket” egyaránt alkalmazhat:

  • Kemény eszköz lehet a benzinárstop, aminek keretében a kormány maximalizálja, hogy egyes üzemanyagtípusok esetében a kutak mennyit kérhetnek el a fogyasztóktól, illetve a fogyasztók egy csoportjától.
  • Puha eszközként a kormány a piaci szereplőket a szabályozás változtatása nélkül igyekezhet a fogyasztóknak kedvező irányba orientálni. Erre jó példa volt az EU előírásai nyomán idén életbe lépő új jövedékiadókulcsok lépcsőzetes érvényesítése.

Az üzemanyagárstopról Varga Mihályt is kérdezték a csütörtöki Kormányinfón. A pénzügyminiszter nem zárta ki ennek lehetőségét:

„Érdemes megvárni Nagy Márton találkozóját a beszállítókkal, utána a kormány majd dönt, hogy legyen-e újabb benzinárstop”

– felelte Varga újságírói kérdésre.

Kapcsolódó friss hírek