Baleset

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

2007 óta panaszkodtak V. Jánosra a gyerekek – súlyos tényeket tártak fel a bicskei gyermekotthonról készült ombudsmani jelentések

Néhány nevelő kivételével Bicskén mindenki inkább az ügy elkenésén, „János bácsi” kimentésén szorgoskodott.

A bicskei Batthyány-kastély, a Kossuth Zsuzsa gyermekotthon épülete.
A bicskei Batthyány-kastély, a Kossuth Zsuzsa gyermekotthon épülete. Fotó: Wikpédia

A 24.hu ombudsmani jelentések nyomán azt írja, három videó is készült 2011-ben, amelyekben a gyerekek részletesen elmesélték, hogyan zaklatta őket V. János, a bicskei gyermekotthon pedofil vezetője.

Ehhez képest a rendőrség 2012-ben bűncselekmény hiányában lezárta az igazgató ellen indított első nyomozást.

A fenntartó (vagyis a főváros) által az ombudsman rendelkezésére bocsátott iratok szerint a gyermekotthon két munkatársa 2011. szeptember 16-án szóban, majd szeptember 22-én írásban is közérdekű bejelentést tett az intézmény igazgatójára vonatkozóan.

„Sakkozás közben megérintette a hetedikes fiú heréjét”

„A bejelentés szerint közel négy éve a gyermekotthon egyik gyógypedagógusa elmondta, hogy az egyik, akkor 7. osztályos növendéke azt mesélte neki: a gyermekotthon szolgálati lakásában lakó igazgatóhoz többször ment sakkozni. Az intézmény vezetője a gyermek jelenlétében szexuális tartalmú célzásokat tett, és egy alkalommal megérintette a fiú heréjét. A fiú a nevelőinek is elmondta a történetet”

– olvasható a jelentésben, amelyből tehát kiderül, hogy 2011 előtt négy évvel, vagyis már 2007-ben érkezett panasz az igazgatóra.

A jelentés szerint a hetedikes fiú a nevelőinek is elmondta a vele történteket, amelyről így „nyolc-kilenc kolléga tudott, a problémára közösen próbáltak megoldást találni”. Végül az a megoldás született, hogy a gyermeknek a gyógypedagógus azt javasolta, „csak akkor sakkozzon az igazgatóval, ha másik felnőtt is jelen van”.

2011 tavaszán aztán ismét arról számolt be egy gyermek, hogy az igazgató többször megérintette a nemi szervét.

Gyerekeknek fenyegetés, nevelőknek megtorlás

Három gyermek később videókamera előtt is vállalta, hogy beszámol a velük történtekről.

A 2012-es ombudsmani jelentés szerint azonban az érintett gyermekek utóbb elmondták, hogy az igazgató beszélgetett velük még a videófelvétel elkészülte előtt, és utalt rá, hogy elveszíthetik kedvezményeiket (például a hétvégi hazautazásukat).

Kiderült az is, hogy a rendőrségi eljárás megindítása után a gyermekotthon több dolgozójának beosztását módosította az igazgató. A fenntartónál bejelentés tevő egyik dolgozótól pedig megvonta a korábban megítélt pótlékot.

A 24.hu cikke emlékeztet, a 2012-es ombudsmani jelentést hosszú csend követte a bicskei gyermekotthonnal kapcsolatban, egészen addig, amíg 2016-ban V. János két áldozata az RTL kamerái előtt vallott az őket ért zaklatásokról.

Érdekesség, hogy 2008 és 2014 között az a fideszes Tessley Zoltán volt Bicskén a polgármester, aki most a pedofilbotrány ellenére is nagyokat röhög az Országgyűlésben, pedig éppen a regnálása alatt szüntette meg a rendőrség az igazgató ellen indított első nyomozást.

A 444.hu pedig ma arról számolt be, hogy V. János helyettesét, a bűnsegédlet miatt elítélt K. Endrét presbiterré választotta szabadulása után a Bicskei Református Egyházközség.

Kapcsolódó friss hírek