Belföld

Magyar Péter is kommentálta Deutsch Tamás EP-listavezetőségét

Bűnügy

Száz díszmadarat próbált egy bolgár férfi Hollandiába csempészni

Bulvár

Újabb botrány: most a hitgyülis ATV-ben mentegették a pedofíliát

Megölte társát egy pszichiátriai beteg fogvatartott a tököli börtönben

RövidenRöviden
Megölte társát egy pszichiátriai beteg fogvatartott a tököli börtönben

Meggyilkolta társát egy pszichiátriai beteg fogvatartott a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben kedd reggel, miután a két fogvatartott összeverekedett a pszichoszociális részleg egyik kétszemélyes zárkájában.

Makula György ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs vezetője azt közölte: az elsődleges információk alapján a két fogvatartott – akik mindketten pszichoszociális elkülönítésben és szakszerű egészségügyi kezelésben részesültek a különböző pszichiátriai megbetegedéseik miatt – valamilyen okból összeszólalkozott.

Eddig tisztázatlan okból az egyikük megragadta a zárkafelszerelés részét képező fogvatartotti ülőkét, amellyel a másik elítéltet több alkalommal fejbe ütötte, aki a bántalmazás következtében életét vesztette.

A felügyelet azonnal észlelte a bántalmazást, a szükséges intézkedéseket megtették, a fogvatartott tettét elismerte, ellenállást nem tanúsított. Eközben megkezdték az áldozat újraélesztését, defibrillátort is alkalmaztak, valamint értesítették az Országos Mentőszolgálat munkatársait, de a fogvatartott életét már ők sem tudták megmenteni.

Makula György közölte: a 39 éves elkövető már a börtönbe befogadása előtt is kezelt pszichiátria beteg volt, skizofrénia és egyéb mentális betegségei miatt gyógyszeres és terápiás kezelésben is részesült.

Évente egy-két eset előfordul

Emlékeztetett: a büntetés-végrehajtási intézetek a pszichoszociális részlegen helyezik el azokat az elítélteket, akik mentális állapotuk, személyi körülményeik miatt különleges gondozást igényelnek.

Kollégáink, különösen a reintegrációs tisztek és a börtönpszichológusok speciális terápiás és reszocializációs programokkal segítik a pszichés zavarokkal küzdő elítéltek életét – közölte az ezredes.

Elmondta, a börtönökben dolgozó pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek folyamatosan vizsgálják, értékelik és elemzik a veszélyeztetett fogvatartottak pszichés állapotának aktuális állapotát, azonban minden igyekezetük ellenére előfordul – átlagosan évente egy-két – eset, amikor nem előzhető meg egy ilyen tragikus esemény.

Megjegyezte: a magyar börtönökben nagyon ritkán fordul elő halálos kimenetelű fogvatartotti konfliktus, tavaly és 2021-ben egy-egy eset, 2022-ben két ilyen történt, míg 2019-ben és 2020-ban egy sem.

Elmondta azt is, arra is több példa van, amikor a kezelt fogvatartottak nem egymást, hanem a börtönök egészségügyi személyzetét támadják meg. Alig fél éve például az egyik elítélt megpróbálta megerőszakolni a Csillagbörtön egyik munkatársát az intézet egészségügyi részlegén. 2022-ben pedig Lengyelországban, Rzeszów városában az egyik, pszichés zavarokkal küzdő fogvatartott meggyilkolta az őt kezelő börtönpszichológust.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Bankjegyekkel kitömött zsebekkel érkezett haza a strici Svájcból, a reptéren fogták el

Testüregébe rejtette a mobiltelefont egy fogvatartott Tökölön

Maszkos férfi rabolt ki egy pécsi gyógyszertárat fényes nappal, még szökésben van

Fegyverrel túszul ejtettek egy fiatal nőt a VII. kerületben

„Magyarul beszélj, te szarházi!” – videóra vették a tököli Tesco biztonsági őrét, aki egy földön fekvő ember fejét akarta szétverni

Öt budapesti férfit vádolnak jelentős mennyiségű kábítószer kereskedelmével