Bűnügy

Fejlemény a Szentesen, az utcán talált halott nő ügyében

Bűnügy

Most közölték! Holtan találták meg a szentesi nő gyilkosát

Belföld

Titkos kormányhatározat jutott el Magyar Péterhez, kiderült Orbánék terve

Új remény a csontvelő átültetés terén: a múlt, a jelen és a jövő

Új remény a csontvelő átültetés terén: a múlt, a jelen és a jövő

A csontvelő-átültetés egy életmentő kezelés, amely a csontvelőt célzó betegségek esetén nyújt reményt. A csontvelő-átültetés lényege, hogy az egészségtelen, károsodott vagy rákos csontvelőt egészséges, működőképes sejtekkel pótoljuk. Jelenleg a leukémia kezelésében játszik kulcsszerepet, de alkalmazható más ráktípusok, például a limfóma és a myeloma multiplex esetén is.

Az első csontvelő transzplantáció

Hazánkban az első ilyen beavatkozás 1992-ben történt a fővárosban, a Szent László Kórházban. Azóta számtalan előrelépés történt a csontvelő-átültetés területén.

Az orvosok ma már olyan donorsejteket is felhasználhatnak a transzplantáció során, akik nem rokonok a beteggel, ez a nem rokon donoros transzplantáció. Leukémiás gyermekek esetében csontvelő-átültetés akkor javasolt, ha a gyermek nem reagál a kemoterápiára, vagy ha a rák a kezelés után visszatér.

Miért van szükség a kezelésre?

Tehát lényegében azért van szükség a transzplantációra, hogy lehetővé tegyék a kemoterápiás szerek kifejezetten nagy dózisokban való alkalmazását. Ezt követően ép, egészséges csontvelő adásával segítsék a vérképzés helyreállítását, ezáltal a beteg gyógyulását. A csontvelő átültetés életmentő kezelés, amely sok embernek segített már legyőzni a betegséget. A csontvelő-átültetés teljes regenerálódása az eljárás után, akár 2 évig is eltarthat.

A családoknak a lelki teher mellett, gyakran óriási anyagi nehézségekkel kell szembenézniük egy beteg gyermek, vagy felnőtt gondozása miatt. Ebben nyújtanak segítséget a különböző szociális szervezetek, akiknek munkáját, a segítségre szánt költségvetését mi is támogathatjuk minden évben az adó 1% felajánlásával.

Jelenleg egyre magasabb a gyógyulási arány

Bár ez a kezelés nem veszélytelen, az elmúlt években elért fejlődésnek köszönhetően biztonságosabbá és hatékonyabbá vált, mint valaha.

Szerencsére számos új gyógyszert és technikát fejlesztettek ki, amelyek segítenek csökkenteni a csontvelő átültetés kockázatait és növelni az esélyt a gyógyulásra.

Reménykeltő lehetőségek

A kutatók továbbra is azon dolgoznak, hogy a csontvelő átültetéseket még hatékonyabbá és biztonságosabbá tegyék.

Az aktív kutatások egyik területe a genetikailag módosított donorsejtek alkalmazása a transzplantációs eljárásban. A T-sejtes leukémia a rák egy olyan típusa, amely a T-sejtekként ismert fehérvérsejt-csoportot támadja meg.

Az innovatív eljárás során egy egészséges donorból T-sejteket gyűjtöttek, majd megváltoztatták a donorsejtek genetikai kódját annak érdekében, hogy el tudják pusztítani a leukémiás T-sejteket. Emellett azt is elérték, hogy a donorsejtek ne vegyék célba egymást vagy az egészséges sejteket. Reményeket támaszt, hogy a kezelés további alkalmazása a jövőben még több beteg életét menti meg ezzel az innovatív megközelítéssel.

Kapcsolódó friss hírek