Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Orbán embere az elszegényítő, elherdált 2023-as év után bemondta: „jó pályán vagyunk”

Varga Mihály úgy tudja, az idei év a növekedés erősítésének az éve, a költségvetés helyzete pedig „továbbra is” stabil.

Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés aktuális helyzetéről tart sajtótájékoztatót a Pénzügyminisztériumban 2024. január 4-én.
Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés aktuális helyzetéről tart sajtótájékoztatót a Pénzügyminisztériumban 2024. január 4-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az idei év a gazdasági növekedés erősítésének az éve, a költségvetés helyzete továbbra is stabil – bizonygatta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A kormány legfontosabb célja a hiány és az államadósság további csökkentése, „jó pályán vagyunk” – mondta alig néhány nappal azután, hogy kiderült: még a tavaly októberben utólag megemelt hiánycélt sem sikerült teljesíteni (a 2023-as államháztartási hiány ugyanis 3,9, majd 5,2 után végül 5,9 százalék lesz).

Ezt tehát a jó pálya Varga szerint, aki idén „további javulással” számol.

Hozzátette, hogy a 2023-as büdzséből tetemes, 650 milliárd forintot elérő összegben finanszíroztak elő uniós projekteket, ám a költségvetés jelentős külső segítség nélkül is állta a nehézségeket – micsoda nagy szó ez a „szuverén” kormánynak.

A gazdasági folyamatok kedvező változását Varga szerint az is mutatja, hogy a pénzforgalmi hiány a megnövelt nyugdíjtámogatások, növekvő honvédelmi kiadások mellett is csökkent, 4593 ezermilliárd forintra. (A magyar kormányénál valamivel hitelesebb Eurostat adatai az ESA-hiány pontos mértékéről később lesznek elérhetőek.)

Orbán embere beszélt arról is, hogy az elmúlt 10 napban 470 milliárd forintnyi uniós forrást számoltak el – „a gonosz Brüsszel és baloldal” tehát valahogyan mégsem blokkolja a pénzeket, ahogy azt a Fidesz a hívei közt terjeszti – az uniós források folyamatosan érkeznek, idén is lesz mit hazahordatni Mészáros Lőrinccel.

Magyarország továbbra is erős tartalékokkal rendelkezik, ezek meghaladják az 1200 milliárd forintot, a gazdasági növekedés tavalyi újraindulásával pedig a kormány tovább folytatja az egyensúlyi mutatók javítását, az államadósság és az államháztartási hiány csökkentését – szögezte le Varga.

Kapcsolódó friss hírek