Belföld

Kitálalt a Novák Katalin kegyelmi botrányát kirobbantó ügyvéd

Bűnügy

Száz díszmadarat próbált egy bolgár férfi Hollandiába csempészni

Bulvár

„Mi van, bazmeg, gyere ki!” – Újabb részeg, őrjöngő fideszeseket vettek videóra

Orbán Viktor: a magasabb rendű élet iránti vágy megjelent Magyarországon

Tiborcz, Mészáros, Rogán, Habony már ki is próbálta.

RövidenRöviden
Orbán Viktor: a magasabb rendű élet iránti vágy megjelent Magyarországon
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A magyar futball élt, él és élni fog – jelentette ki Orbán Viktor a Nemzeti Sportnak adott, pénteken megjelent interjúban, amelyben a magyar labdarúgó-válogatott mellett a párizsi olimpiáról, a hazai futballakadémiákról és a lehetséges budapesti ötkarikás játékokról is szó esett.

A Szöllősi György jegyezte interjúban a kormányfő azt mondta, „egy pillanatig sem” kételkedett a magyar futball talpra állásában.

„Mégis a futballban követtem el a legnagyobb hibát az elmúlt tíz évben: hatvannégyezres stadiont építettünk kilencvenezres helyett. Kishitűek voltunk, és ez hiba”

– mondta Orbán, hozzátéve, a hazai labdarúgást illetően soha nem voltak kétségei, miután „több mint harminc évet húztam le öltözőkben”, faluban, kisvárosban, nagyvárosban, fővárosban, nagy klubban és kis klubban egyaránt.

Komcsi magyarázkodás, együtt mozgó ország

Orbán Viktor szerint „kínban fogant komcsi magyarázkodások”, amelyek szerint a magyar labdarúgó-válogatott nem az elmúlt évek hazai sportági fejlesztései miatt jó, sőt, azok ellenére. „A dolgok egy országban általában együtt mozognak jó vagy rossz irányba. A magyar futball sem attól jó, mert hirtelen jobb lett az akadémiai rendszer, jobbak lettek az edzőink – persze mindenki valamivel jobb, mint volt –, hanem azért, mert az egész ország együtt mozdul valamilyen irányba. Fölfelé indultunk” – fogalmazott a miniszterelnök, és hangsúlyozta, nemcsak a magyar gazdaságra gondol, hanem a kultúrára, a művészetre, a tudományra is.

„Mégiscsak két friss Nobel-díjasunk van, amire lehet azt mondani, hogy ez is a magyar rendszer ellenére történt, de ez már végképp abszurd lenne. A magyarok mint közösség, ez a tíz-egynéhány millió ember együtt kezdett el mozogni fölfelé. Nagyobb teljesítményekre képes. Többet vár el az élettől. Nem azt mondja, hogy az is jó, ha nem lesz rosszabb, hanem azt mondja, hogy többet akar, előrébb akar jutni” – fogalmazott. (Hogy Karikó Katalint egy 1985-ös létszámcsökkentés külföldi útra terelte, Krausz Ferenc pedig Németországban él, azt valahogy nem igazán említette meg az ország csapatkapitánya – a szerk.)

„Magasabb rendű élet iránti vágy”

Orbán az interjúban arról is beszélt, hogy a magasabb rendű élet iránti vágy megjelent Magyarországon, a legtöbb ember személyes életében és kis közösségekben is. Hogy ezt arra értette-e, hogy az emberek a hónap végén is szeretnének bevásárolni, vagy hogy igény mutatkozik a sokhónapos várólisták nélküli egészségügyre és tanárhiánymentes közoktatásra, az nem derült ki.

A hosszú interjúban a miniszterelnök kitért még rá, hogy

  • minden évet úgy kezd, hogy január elsején megnézi a legendás 6-3-as magyar sikerrel zárult angolok elleni 1953-as mérkőzést;
  • a jövő nyári Európa-bajnokságon „három emlékezetes meccset” szeretne látni a magyar válogatottól;
  • szerinte érdemes a sporttámogatásokat úgy tekinteni, mint a gyerekneveléshez nyújtott támogatást a szülőknek;
  • „mindig vannak olyan emberek, csoportok, akik úgy vannak benne a nemzetben, mint a balsors a Himnuszban”;
  • a sors egy budapesti olimpiával tartozik a magyaroknak.

Akinek ingere van rá, itt olvashatja el az interjút teljes egészében.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Megválasztották a Fidesz új aláíró-bohócát, ezt mondta Sulyok Tamást első beszédében

„Helló, Röfi!” – Megidézte Orbán Viktort a kormánybiztos

Ismét óriásit emelkedik Orbán Viktor fizetése, más egy év alatt sem keres ennyit

Itt van Magyar Péter nagy bejelentése

Nem állt fel a Fidesz-frakció Navalnij emlékére, mert Orbán szerint „sovinisztáknak nem jár tisztelet”

Nagy Feró: Orbán Viktor zseniálisan vezeti az országot