Bulvár

Eltűnik a képernyőről Somos András, az ATV Kaleta Gábort mentegető műsorvezetője

Gazdaság

Lecsap a Temu piactérre a Gazdasági Versenyhivatal

Baleset

Tragikus baleset Földes és Báránd között: két kisbusz ütközött össze

Százból csak 6 fiatal dolgozna még 2033-ban is Magyarországon

RövidenRöviden
Orbán Viktor fiatalokkal szelfizik a 16. Szakma Sztár Fesztiválon 2023. április 24-én.
Orbán Viktor fiatalokkal szelfizik a 16. Szakma Sztár Fesztiválon 2023. április 24-én. Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A 16 és 24 év közötti magyar fiatalok 57 százaléka külföldi munkahelyen látja magát egy évtizedes távlatban – mutatott rá az OTP Fáy Alapítvány friss, reprezentatív kutatása, amiről a 24.hu számolt be.

A felmérés szerint az említett korcsoportba tartozók 76 százaléka, négyből három fiatal nehéznek látja az elhelyezkedést pályakezdőként, szerintük a munkaadók nem szívesen alkalmaznak pályakezdőket.

A megkérdezettek 48 százaléka úgy látja, hogy az iskolában tanultak inkább csak kis mértékben vagy semennyire nem segítenek munkát találni, ettől függetlenül inkább elégedettek a hazai oktatással: az alapfokú oktatással 57, a középfokúval 65, míg a felsőfokúval 80 százalékuk volt inkább vagy teljesen elégedett. Mindemellett sokan nem érzik azt, hogy az oktatási rendszer motiválná a jó teljesítmény eléréséhez a tanulókat.

Az egzisztenciális helyzetről sokat elárul, hogy a fiatalokat leginkább saját anyagi helyzetük és az ezzel összefüggő lakhatás aggasztja, jobban, mint a klímaválság, a háborúk, vagy a járványok.

A felmérés szerint a megkérdezettek 45%-a szeretne felsőfokú végzettséget szerezni, 83%-uk pedig úgy látja, hogy az iskola elvégzését követően is fejleszteni kell magukat, bővíteni kell tudásukat. A következő tíz évet firtató kérdésekből kiderült az is, hogy

a fiatalok mindössze 6 százaléka volt abban biztos, hogy 2033-ban Magyarországon fog dolgozni.

Az ország helyzetét a válaszadók 68 százaléka inkább rossznak látja, 32 százalékuk ítéli meg csak inkább pozitívan az itteni életet. Javulást minden harmadik megkérdezett vár a folytatásban, 36 százalék viszont hanyatlásra számít 10 éves távlatban.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Egymillió forintot fizet a BKV minden új buszsofőrért

571 embert vert át egy férfi otthon végezhető és külföldi munkák ígéretével

Itt van Magyar Péter nagy bejelentése

Félmilliós fizetésre vágynak a pályakezdők

Állásbörzét tart a rendőrség: itt a lehetőség, ha legázsprayznél már valakit vagy régi álmod a traffipaxozás

Megválasztották a Fidesz új aláíró-bohócát, ezt mondta Sulyok Tamást első beszédében