Bulvár

Rogán Antal volt feleségével bulizott Rubint Réka, Sarka Kata és Vasvári Vivien

Belföld

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Százból csak 6 fiatal dolgozna még 2033-ban is Magyarországon

Orbán Viktor fiatalokkal szelfizik a 16. Szakma Sztár Fesztiválon 2023. április 24-én.
Orbán Viktor fiatalokkal szelfizik a 16. Szakma Sztár Fesztiválon 2023. április 24-én. Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A 16 és 24 év közötti magyar fiatalok 57 százaléka külföldi munkahelyen látja magát egy évtizedes távlatban – mutatott rá az OTP Fáy Alapítvány friss, reprezentatív kutatása, amiről a 24.hu számolt be.

A felmérés szerint az említett korcsoportba tartozók 76 százaléka, négyből három fiatal nehéznek látja az elhelyezkedést pályakezdőként, szerintük a munkaadók nem szívesen alkalmaznak pályakezdőket.

A megkérdezettek 48 százaléka úgy látja, hogy az iskolában tanultak inkább csak kis mértékben vagy semennyire nem segítenek munkát találni, ettől függetlenül inkább elégedettek a hazai oktatással: az alapfokú oktatással 57, a középfokúval 65, míg a felsőfokúval 80 százalékuk volt inkább vagy teljesen elégedett. Mindemellett sokan nem érzik azt, hogy az oktatási rendszer motiválná a jó teljesítmény eléréséhez a tanulókat.

Az egzisztenciális helyzetről sokat elárul, hogy a fiatalokat leginkább saját anyagi helyzetük és az ezzel összefüggő lakhatás aggasztja, jobban, mint a klímaválság, a háborúk, vagy a járványok.

A felmérés szerint a megkérdezettek 45%-a szeretne felsőfokú végzettséget szerezni, 83%-uk pedig úgy látja, hogy az iskola elvégzését követően is fejleszteni kell magukat, bővíteni kell tudásukat. A következő tíz évet firtató kérdésekből kiderült az is, hogy

a fiatalok mindössze 6 százaléka volt abban biztos, hogy 2033-ban Magyarországon fog dolgozni.

Az ország helyzetét a válaszadók 68 százaléka inkább rossznak látja, 32 százalékuk ítéli meg csak inkább pozitívan az itteni életet. Javulást minden harmadik megkérdezett vár a folytatásban, 36 százalék viszont hanyatlásra számít 10 éves távlatban.

Kapcsolódó friss hírek