Bűnügy

Száz díszmadarat próbált egy bolgár férfi Hollandiába csempészni

Belföld

Visszavonul a népszerű fideszes, nem indul a kerületi polgármesteri címért

Belföld

Magyar Péter: nem jött be a megafonos lejáratás, „készülnek a hamisított rendőri jelentések”

Pocsékul szerepeltek a magyar diákok a legutóbbi PISA-teszten

Szilágyi SzabolcsSzilágyi Szabolcs
Szőlőcukor egy diák asztalán a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban 2019. május 6-án.
Szőlőcukor egy diák asztalán a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban 2019. május 6-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Minden eddiginél rosszabb eredményt értek el a magyar középiskolások a tavalyi PISA-tesztekenírja a hvg.hu az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) által közzétett adatok alapján.

Bár a korábbi teszteken sem teljesítettek jól, a 15 éves diákok a legtöbb területen további romlást mutatnak – ismerteti a portál. Aggodalomra leginkább a magyar középiskálok matematikai eredményei adnak okot.

Míg 2018-ban még 481 pontot értek el a diákok, az eddigi mélypont pedig 2012-ben és 2015-ben 477 pont volt, tavaly mindössze 473 pontot értek el. Igaz, az OECD átlaga matematikából 472 pontra esett, így a magyar diákok ezt egy ponttal meghaladták.

A magyar diákok pontszáma az olvasás-szövegértési tesztekben is visszaesett, míg az előző, 2018-as mérésen még 476-ot, most mindössze 473 pontot teljesítettek. Ennél rosszabb csak 2012-ben volt, az akkor elért 470 pont egyelőre a negatív csúcs. Az OECD-átlag egyébként olvasásából 476 pont.

Némi vigaszt jelenthet, hogy a természettudományok terén javulási tendencia tapasztalható. Míg 2015-ben 477, 2018-ban 481, 2022-ben 486 pontot értünk el, ez szintén egy ponttal magasabb, mint az OECD-átlag.

A magyar 15 évesek matematikából a 25., olvasás-szövegértésből a 28.,, természettudományokból pedig a 24. helyen végeztek a 73 országot magában foglaló mezőnyből.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Tüntetés készül – Diákok üzentek az Orbán-kormánynak: „Basszák meg!”

Diáktüntetés: Pintér „bohóc” Sándor takarodását követelték a Belügyminisztérium előtt

„Túszejtés nem történt”, de nyomoznak egy budapesti iskolában történtek miatt

Gulyás Gergely bejelentette, hogy Brüsszel megengedte a tanárok bérének emelését

Sokkoló felvétel: óvónők aláztak egy autista kisfiút egy III. kerületi óvodában

Rohad a közoktatás is: mélypontra került a főállású tanárok száma Magyarországon