Baleset

Tragikus baleset Földes és Báránd között: két kisbusz ütközött össze

Belföld

Magyar Péter: nem jött be a megafonos lejáratás, „készülnek a hamisított rendőri jelentések”

Belföld

Összeverte egymást két fideszes politikus, kórházba kerültek

24.hu: fejenként egymillió forintot kér a veszprémi érsek az egyházmegye papjaitól

RövidenRöviden
Udvardy György katolikus pap, 2019-től veszprémi érsek.
Udvardy György katolikus pap, 2019-től veszprémi érsek. Fotó: veszpremiersekseg.hu

Nemrég a kormány „karácsonyi támogatást” vezetett be az egyházi hókuszpókuszok számára, ami független a szervezettől: teljesen személyre szólóan érkezik, idén például másfél millió forint üti a markát a papoknak, lelkipásztoroknak.

A 24.hu azt írja, a veszprémi érsek már le is csapott a potyapénzre: noha az egyházmegye papjai még meg sem kapták az állami támogatást, Udvardy György rendeletben tájékoztatta a hivatalban lévő lelkipásztorokat, hogy

mindenkitől egymillió forint befizetését kéri.

A lap információi szerint a papoknak „személyes anyagi javaikból” kell elutalniuk az összeget az érsekség szolidaritási alapjába december végéig. A körlevélben nem fűztek indoklást a fizetési felszólításhoz, így a papok nem tudják, pontosan milyen célokat kell támogatniuk a jelentős összeggel – olvasható a cikkben.

Szépen követi az inflációt az összeg

Tavaly februárban a Szemlélek Magazin írta meg papoktól kapott információk alapján, hogy 2021 karácsonyához kapcsolódva első ízben kaptak ilyen kormányzati pénzt a lelkipásztorok. A lap szerint akkor a Tiszántúlon 300 ezer forint volt a támogatás, a Dunántúlon 500 ezer, az „ország középső régiójában” pedig 900 ezer.

Az országos szinten is kiemelkedően jól álló veszprémi érsekség azonban a jelek szerint nem bízza papjaira, hogy mit kezdenek a támogatással; a 24.hu szerint már tavaly is „határozott kérés” érkezett a pénz túlnyomó részének továbbutalására.

A veszprémi főegyházmegye egyébként két éve 40 milliárd forintos támogatást kapott a kormánytól (tehát az adófizetőktől – a szerk.), de úgy látszik a világ pénze sem elég nekik.

A 24.hu kereste az érsekséget a fizetési felszólítás hátterével kapcsolatban, de választ nem kaptak.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Itt van Magyar Péter nagy bejelentése

Fábry Kornél püspök szeretettel várja Tóth Gabit egy teára

Megrongálták a dunavecsei Mária-szobrot

Kétmilliárd forintos támogatást ad a kormány a külhoni magyar szervezeteknek

Itt a hidegzuhany a családoknak: a kormány újabb támogatást vett el a kisgyermeket nevelőktől

Kiderült, mennyi szavazót veszített a Fidesz a kegyelmi botrány miatt