Időjárás

10-15 centis hótakaró is kialakulhat a következő napokban – mutatjuk, hol eshet a legtöbb

Időjárás

Sarkvidéki légtömeg ront ránk, napokon belül megjöhet az első nagyobb havazás

Időjárás

Intenzív havazásra figyelmeztet a Közút, néhány órán belül komoly fennakadás lehet ezekben a megyékben

Megszólalt az MNB a Revolut kapcsán, Matolcsyék már megint a neobank körül ólálkodnak: kezdhetnek aggódni az ügyfelek?

RövidenRöviden
Megszólalt az MNB a Revolut kapcsán, Matolcsyék már megint a neobank körül ólálkodnak: kezdhetnek aggódni az ügyfelek?
Fotó: Unsplash/Sophie Dupau

Különösen fontos lenne, hogy a Revolut Bank a továbbiakban itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel, kellő tőkeerővel, a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alatt végezze tevékenységét a pénzügyi szektor lakossági ügyfelei ellen szaporodó csalási esetek, a növekvő hazai ügyfélköre miatt – aggodalmaskodott a jegybank hétfői közleményében.

A Revolut Bank Magyarországon jelenleg a litván jegybank felügyelete, és az ottani betétbiztosító garanciája mellett működik, nem fióktelepként vagy az MNB felügyelete alatt álló önálló itthoni leánybankként

(és sok más mellett éppen ezért olcsóbb is, mint a hazai, tranzakciós adóval és banki különadókkal megvert versenytársai – a szerk.).

Csalásos, elszámolási vagy egyéb fogyasztói jogvita esetén a bank ügyfelei itthoni, magyar nyelvű – telefonos, személyes – ügyfélszolgálat helyett csak nehézkesen, litván vagy angol nyelven írásban próbálhatják meg panaszukat bejelenteni a Revolut Banknak – riogattak.

Ismertették, hogy határon átnyúló intézmény esetén a hazai pénzügyi felügyeletet „fogadó országként” csak rendkívül korlátozott fogyasztóvédelmi jogosítványok illetik meg.

Ha a Revolut Bank fiókteleppé válna itthon, az erősítené a hazai fogyasztóvédelmi felügyeleti hatáskört. Többek közt lehetőséget biztosítana a hazai fogyasztók számára az MNB előtti, magyar nyelvű, kérelemre induló igényérvényesítésre fogyasztóvédelmi eljárás keretében. A magyar felügyelet emellett folyamatos fogyasztóvédelmi felügyelést végezhetne a banknál és ennek során adatok benyújtására is kötelezhetné – hívták fel a figyelmet.

Sajtóhírek szerint az – itthon határon átnyúló intézményként elektronikus pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó – litván Revolut Bank UAB Kelet-Közép-Európában mintegy 10 millió ügyféllel rendelkezik. Ezen belül az 1 milliós magyarországi ügyfélkör a hitelintézet második legnagyobb régiós piacát jelenti, Budapest pedig 365 ezer ügyféllel a régiós városok rangsorában a 3. helyen van – írják a közleményben. További sajtóinformációk szerint a litván leányvállalat tulajdonosa, a londoni székhelyű Revolut Ltd. nem rendelkezik a 2022. évre vonatkozó auditált éves beszámolóval. Az anyavállalat ugyan idén márciusban közzétette 2021. évi pénzügyi beszámolóját, ám könyvvizsgálója szerint annak bevételi oldalán lényegi tárgyi tévedések szerepelnek – olvasható a közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank hangsúlyozta, üdvözli az innovatív pénzügyi megoldásokat, ám csakis a fogyasztóvédelmi szempontok maradéktalan figyelembevétele mellett. Az innovációk erősítik a piaci versenyt a hazai pénzügyi szektorban, ösztönzik az intézményi fejlesztéseket, a költséghatékonyabb működést és a nagyobb ügyfélélményt biztosító hazai pénzügyi szolgáltatásokat. Mindez azonban semmilyen formában sem csökkentheti a magyar ügyfelek pénzügyi biztonságát.

Ezek is érdekelhetnek

Számos hibát találtak Mészáros Lőrinc szedett-vedett bankjánál, súlyos büntetés jött az MNB-től

Üzent a NAV, ez minden Revolut felhasználót érint

Varga Mihály úgy tudja, stabil a költségvetés

Újabb történelmi mélyponton a forint: már a 420-at karcolja az euró, de a dollárral szemben is brutális a mai romlás

Megbüntetett az MNB egy magánszemélyt, mert túl gyorsan adta el a részvényeit a tőzsdén

Elbocsátják a Continental makói gyárából a magyar dolgozókat, akik a vendégmunkásokat tanították be