Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Bűnügy

Fejlemény a Szentesen, az utcán talált halott nő ügyében

Belföld

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

„Halállistát” készített a fiú, aki fejszével megölte az anyját Fülöpjakabon, 11 évet kapott

Mások előtt is hangoztatta, hogy „az ölés a küldetése”.

A 14 éves fiú feltakarította a nyomokat, miután baltával megölte az anyját.
A 14 éves fiú feltakarította a nyomokat, miután baltával megölte az anyját. Fotó: ugyeszseg.hu

Tizenegy év börtönre ítélték azt a 15 éves fiatalt, aki 2022 decemberében fejszével megölte az anyját a Bács-Kiskun megyei Fülöpjakabon – közölte a Kecskeméti Törvényszék kedden.

Sárközy Szabolcs sajtószóvivő az ügy előzményeiről úgy tájékoztatott, hogy a fiú anyja még 2022 nyarán munkája miatt élettársával Ormosbányáról Fülöpjakabra költözött. Néhány hét múlva a Kazincbarcikai Járási Hivatalnál kérelmezte, hogy fiát távolléte idejére egy barátja a családjába fogadhassa. Az akkor még 14 éves fiú ezt nehezményezte, úgy érezte, hogy az anyja elhanyagolja.

A fiú egy iskolai verekedés után egy szociálpedagógusnak visszatérő ölési szándékáról beszélt,

„le akart számolni mindenkivel, aki bántotta”. Mások előtt is hangoztatta, hogy „az ölés a küldetése”, rajzainak állandó témája a vér, a fájdalom, valamint a halál és az ölés volt. Készített egy „halállistát” is, amelyen első helyen az anyja szerepelt. Az anya végül a családba fogadási kérelmét visszavonta, és magához vette a fiát Fülöpjakabon.

Az eset napján, 2022. december 12-én a fiú nem ment iskolába. A közös otthonukba hazatérő anyjára lesből rátámadva egy fejszével kétszer fejen ütötte a nőt, aki azonnal életét vesztette. A holttestet az ágyba fektette és betakarta, az emberölés nyomait eltüntette, majd magához vette az anyja értékeit és elutazott.

A rendőrök még aznap éjszaka apja lakásában, a több mint háromszáz kilométerre lévő Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajókazán fogták el.

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség a fiatalkorúval szemben emberölés és kifosztás miatt emelt vádat. A Kecskeméti Törvényszék azt állapította meg, hogy a fiú tettét előre kitervelten követte el, ezért 11 év, fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügyészség súlyosításért, a vádlott és a védő pedig enyhítésért jelentettek be fellebbezést, ezért az ítélet nem jogerős.

Kapcsolódó friss hírek