Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Bűnügy

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Tovább késnek az uniós pénzek, mert az Orbán-kormány még mindig nem tudta igazolni, hogy Magyarország jogállam

Orbán Viktor miniszterelnök (j3) megérkezik az Európai Tanács második, pénteki munkaülésére Brüsszelben, Gottfried Péter főtanácsadó, Várhelyi Olivér, a magyar állandó képviselet vezetője és Varga Judit államtitkár társaságában 2019. március 22-én.
Orbán Viktor miniszterelnök (j3) megérkezik az Európai Tanács második, pénteki munkaülésére Brüsszelben, Gottfried Péter főtanácsadó, Várhelyi Olivér, a magyar állandó képviselet vezetője és Varga Judit államtitkár társaságában 2019. március 22-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Újabb kérdéseket küldött az Európai Bizottság az Orbán-kormánynak a magyar igazságügyi reformokkal kapcsolatban, mert még mindig nem látják tisztán a helyzetet – derül ki az EUrologus cikkéből.

A lap értesülései szerint november 1-jén két uniós biztos, az igazságügyért felelős Didier Reynders és a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős Nicolas Schmit levélben kért a magyar hatóságoktól további felvilágosítást az igazságügyi reform „bizonyos elemeiről”.

Ettől az eljárástól függ, hogy Magyarország hozzájut-e a hétéves költségvetésből 13 milliárd euróhoz (ami a 22 milliárd eurós felzárkóztatási forrásoknak a jelentősebb része, a fennmaradó összeg elérése a korrupcióellenes intézkedésektől függ).

Mint írják, Magyarország július 18-án tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy elvégezte az igazságügy függetlenségének megerősítésével kapcsolatos jogalkotási és igazgatási feladatokat és 202 millió euró kifizetését kérte. A szabályok szerint a Bizottságnak három hónapja van a teljesítések értékelésére, majd ha mindent rendben találnak, újabb két hónapjuk a számlák kifizetésére. A határidő ugyan október 18-án lejárt, de a Bizottság szeptember 26-án kérdéseket tett fel a magyar kormánynak a reformmal kapcsolatban, amelyre október 19-én érkezett meg a válasz – ezen idő alatt a határidő számítását felfüggesztették.

Ez a legutóbbi kérés ismét megszakította a Bizottság három hónapos határidejét, hogy döntést hozzon Magyarország önértékeléséről, így tovább csúsznak a kifizetések.

Az EUrologus úgy kalkulál, hogy ha a magyar fél ismét több mint három hetet szán a válaszadásra, akkor a Bizottság december elején hozhat döntést.

Navracsics Tibor pedig tovább szédítheti a népet arról, hogy szerinte „mennyire közel van már” a megállapodás, és szinte már zsebében érezheti a kormány az újabb ellopható milliárdokat.

Kapcsolódó friss hírek