Baleset

Súlyos kamionbaleset történt az M5-ösön

Belföld

Visszaszóltak a bankok a „védelmi pénzt” szedő Orbánéknak

Bulvár

Koncz Gábor elárulta, hogy miért rajong egyre jobban Orbán Viktorért

Navracsics ismét mindenkit megnyugtatott, hogy közel a megállapodás

Nagyon várja már az uniós milliárdokat a kormány és a sleppje.

navracsics-tibor
Fotó: Facebook/Navracsics Tibor

Közel állunk a megállapodáshoz, Magyarország a helyreállítást és az ellenállóképesség javítását célzó uniós alap lehívását akadályozó minden vitás kérdésben igyekszik megállapodni az Európai Bizottsággal – bizonygatta a területfejlesztési miniszter Brüsszelben kedden.

Navracsics Tibor, aki Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztossal folytatott megbeszélést, magyar újságíróknak nyilatkozva közölte:

a magyar kormány nem adta fel, hogy az Európai Bizottság által megkövetelt mérföldköveket teljesítse, és ezáltal hozzájusson az uniós forrásokhoz!

Már teljesültek azok a célok, amelyek arra irányultak, hogy Magyarország ne veszítsen uniós forrást. A jelenleg folyó tárgyalások pedig arra irányulnak, hogy Magyarország időarányosan, mihamarabb hozzájusson az uniós alap forrásaihoz – közölte.

A miniszter a közérdekű alapítványok ügyével kapcsolatban azt mondta, pontosabb meghatározásra van szükség arra vonatkozóan, melyek az összeférhetetlen pozíciók a kuratóriumi tagsággal kapcsolatban. A tárgyalás most az összeférhetetlenség közigazgatási pozíciókra vonatkozó részére összpontosít – közölte.

Tájékoztatása szerint a kuratóriumi tagsággal összefüggően arról folynak még tárgyalások, hogy egy új tag milyen eljárás során kerülhet be a kuratóriumba. A tárgyalófelek abban próbálnak megegyezni, hogy egy olyan átlátható eljárási rend lépjen életbe, amelynek során különböző alkalmassági kritériumok érvényesülnek – mondta.
„Igyekszünk rövidre zárni a tárgyalásokat, hiszen az egyetemek vonatkozásában az Erasmus oktatási program 2024 második féléves időszakától kezdődő finanszírozása miatt lassan meg kell állapodnunk” – fogalmazott.

Közölte: az Európai Bizottság megerősítette, az unió Horizont Európa kutatásokat és innovációt támogató programjára továbbra is pályázhatnak a magyarországi alapítványi egyetemek is. Feltételesen értékelik ezeket a pályázatokat, ami azt jelenti, hogy ezek az egyetemek most nem kapcsolódhatnak be a programba. Amint a problémák megoldódnak, ezek az egyetemek azonnal és visszamenő hatállyal bekapcsolódhatnak a programokba – tájékoztatott.

Kérdésre válaszolva a miniszter közölte, az akadémiai szabadság kérdése érintőlegesen szóba kerül az alapítványi egyetemekkel kapcsolatos megbeszéléseken. Ezzel kapcsolatban elmondta, az uniós bizottság észrevételeinek jelentős része a szenátus és a kuratórium közötti kapcsolatra vonatkozik. Ez a pont is megoldható lesz, ez önmagában nem lesz akadálya a megegyezésnek – tette hozzá Navracsics Tibor.

Ez is érdekelhet:
Meghalt egy fának ütköző autós Békés megyében

Kapcsolódó hírek

Hidegfront érkezik, már látszik, mikor enyhülhet a hőség

Nyomoz a rendőrség, szexuális erőszak történhetett az RTL műsorában, a csatorna megpróbálta elhallgatni

300 milliárd forint uniós forrás érkezik Budapestre közvetlenül, hogy Orbánék ne lophassák el

Kormányátalakításra készülhet Orbán Viktor, Navracsics lehet a nagy nyertes

Navracsics Tibor tájékoztatott, hogy az iskolában a diákok, a tanárok, a szülők, és más szakemberek, különböző nemzedékekhez tartozva, tapasztalatokat és ismereteket adnak át, vagy fogadnak be

Tovább késnek az uniós pénzek, mert az Orbán-kormány még mindig nem tudta igazolni, hogy Magyarország jogállam

Navracsics Tibor forrong, a létünk múlhat ezen: ismerjék el önállóan hungarikumként a badacsonyi kéknyelűt!

Nagy a baj, most jelentette be Navracsics Tibor: hatalmas hitelért puncsol a kormány Brüsszelben

Navracsics Tibor úgy tudja, Magyarország jól használja fel az uniós pénzeket