Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Meghátrált a kormány: mennek a fideszes politikusok az egyetemi kuratóriumokból

Ugrik néhány zsíros kamupozíció az udvartartásnak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. február 9-én.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. február 9-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A csütörtöki Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Varga Mihály, Nagy István, Szijjártó Péter és Navracsics Tibor „lemondott” egyetemi kuratóriumi tagságukról, megjegyezve azt is, hogy ugyanezt várják az államtitkároktól, helyettes államtitkároktól, kormánybiztosoktól is.

A lépésre az új Erasmus+ és Horizont Európa pénzek befagyasztása miatt került sor. Ezen egyébként a kormány és lelkes holdudvara annak ellenére igyekezett látványosan megrökönyödni, hogy az EU korábban jelezte már az összeférhetetlenség problémáját, jelesül, hogy politikusokat ültette az alapítványi fenntartású egyetemek kuratóriumába.

A 444 beszámolója szerint Gulyás Gergely úgy látja, hogy a mostani lépéssel a kormány teljesíti az uniós elvárásokat. Hogy polgármesterek maradhatnak-e a kuratóriumokban, azt nem tudni, Gulyás szerint ugyanakkor nem a polgármestereken fog múlni a hallgatók ösztöndíja. A kormány arra is nyitott, hogy ne élethosszig tartson a kuratóriumi tagok kinevezése, ugyanakkor a miniszter szerint jó úgy a rendszer, ahogy van.