Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

A fideszes polgármester szerint „Brüsszel miatt” kellett tarra vágni az erdőt az EU-s pénzből épült lombkoronasétánya körül

„Nem volt feltétele a beruházásnak, hogy erdő is legyen a lombösvény körül.”

Tarra vágták az erdőt a nyírmártonfalvai lombkoronaösvény körül.
Tarra vágták az erdőt a nyírmártonfalvai lombkoronaösvény körül. Fotó: Facebook/Hadházy Ákos

Bejárta a napokban a sajtót az Átlátszó nyírmártonfalvai leleplezése, miszerint a Debrecentől 30 kilométerre lévő hajdú-bihari településen tarra vágták az erdőt egy uniós pénzből épített, éppen a fák élővilágát megismertetni hivatott lombkoronasétány körül.

A nettó 60 millió forintos beruházásra mint magánszemély Filemon Mihály, a falu fideszes polgármestere nyerte el a támogatást. Nem ő volt az egyetlen, a szomszédos Nyíradonyban a vármegyei önkormányzat fideszes alelnöke, Tasi Sándor is kapott erdei kirándulóhelyre, tájházra és lombkoronaösvényre bruttó 61,5 millió forint támogatást. Ugyancsak Nyíradonyban létesíthetett bruttó 64 millió forintból erdei kirándulóhelyet és lombkoronaösvényt a térség fideszes országgyűlési képviselője, a tavaly áprilisi választáson körzetét brutális fölénnyel nyerő Tasó László is.

Az Átlátszó helyszíni riportjában rámutat: nem elég, hogy a nyírmártonfalvai lombösvény körül az összes fát kivágták, maga a szerkezet is csak egy tákolmány. A rétegelt fenyőből készült építmény nem volt lekezelve, a lépcső falécein pedig már repedések jelentek meg, a fokok sincsenek rendesen alátámasztva, így ha azokra rálép az ember, meghajolnak.

Filemon Mihály, Nyírmártonfalva fideszes polgármestere az ATV Híradónak a tarvágást azzal indokolta, hogy

„nem volt feltétele a beruházásnak, hogy erdő is legyen a lombösvény körül”.

A településvezető szerint azért kellett kivágni a beruházás helyén az erdőt, hogy finanszírozni tudják a projektet. A polgármester konkrétan a késlekedő brüsszeli pályázatelbírálást okolja azért, mert le kellett termelni az erdőt a tanösvény körül.

A fideszes azt ígérte, gyorsnövésű facsemetéket ültetnek, és 4-5 éven belül újra erdő lesz a lombsétány körül.

Az ATV-nek nyilatkozó erdész ugyanakkor ezt máshogy látja, szerinte így is évtizedekbe kerül, mire ezek a fák lombkoronát növesztenek.

Kapcsolódó friss hírek