Gazdaság

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz

Bulvár

Rogán Antal volt feleségével bulizott Rubint Réka, Sarka Kata és Vasvári Vivien

Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

A kutya súlyával igenis foglalkozni kell!

A kutya súlyával igenis foglalkozni kell!

Sokan hajlamosak legyinteni akkor, ha a kutya súlyáról van szó, azonban sem a túltápláltság, sem pedig az alultápláltság mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ahhoz, hogy az állat egészséges és kiegyensúlyozott legyen, nagyon fontos, hogy a testsúlya a normál tartományban maradjon, ezért rendszeresen ellenőrizni kell a súlyát és eltérés esetén meg kell tenni a szükséges lépéseket.

Cikkünkben most a kutya alacsony súlyával foglalkozunk, miért lehet egy kutya sovány, mit tehetünk ez ellen, illetve milyen esetekben tekinthető mindez normálisnak?

Az egészséges kutya testsúlya

Azt, hogy az állat súlya megfelelő-e, ránézésre tudjuk eldönteni. Ahhoz, hogy az egészségének megőrzéséhez szükséges tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket megkapja, a BioZoo.hu kínálatában is szereplő száraztápokkal, nedves eledelekkel érdemes etetni, hiszen ezek az eledelek testsúlyhoz kiszámított pontos adagolási útmutatóval rendelkeznek.

A kutya alultápláltnak tekinthető, ha oldalról vagy felülről ránézve a bőrén keresztül látszanak a bordái, a gerince, valamint a horpasza is be van esve. Ezeknek az állatoknak sokszor bizonytalan a járásuk, az alacsony zsírtartalom miatt pedig remegnek, fáznak.

Mi okozhatja a soványságot?

  • Ha a kutya rossz körülmények közül került hozzád, akkor valószínűleg etetési problémák állnak a háttérben. A rossz minőségű és nem kellő mennyiségű táplálék miatt nem jut elegendő tápanyaghoz az állat, a silány táp pedig nem tartalmaz elég állati fehérjét.
  • Hormonális problémák következtében is sovány lehet a kutya, több betegségnek is tünete lehet az alacsony testsúly, ilyen például a pajzsmirigy-túlműködés, az Addison-kór, a Cushing kór vagy a cukorbetegség.
  • A paraziták elszaporodása miatt a kutya hiába táplálkozik megfelelően, a tápanyagok nem őt, hanem a benne élő parazitákat táplálják. Ez lehet az orsóféreg, a kampósféreg, a galand- vagy az ostorféreg, ezért soha ne hagyd ki a negyedévenkénti féreghajtó kezeléseket.
  • Ha az állat felszívódási zavarokkal küzd, akkor a vékonybélből nem jut be a tápanyag a vérbe és onnan a sejtekbe. Ezt gyulladásos bélbetegség, hasnyálmirigy-elégtelenség, allergia is okozhatja. Ebben az esetben folyamatos hasmenéssel találkozhatunk, melyet ki kell vizsgálni!

Vannak olyan kutyák, amelyeknél normális a vékony testalkat

Ejtsünk szót azokról a kutyákról is, amik esetében nem kell megijedni, ha látszanak a bordák, vagy beesett a horpasz és nagyon alacsony a testzsírtartalom. Az agarak tipikusan ilyen kutyák, az agártulajdonosok tudnának mesélni arról, hogy hány rosszalló tekintettel találkoznak kutyájuk sétáltatásakor. Természetesen keverék kutyáknál is előfordulhat ez a fajtajelleg, így ha egészséges a vérkép, kiegyensúlyozott az állat, akkor egy magas energiaszinttel rendelkező kedvenc esetében teljesen normálisnak tekinthető a soványság.

Ha arra gyanakszol, hogy a kutyád alultáplált és minőségi táp etetése után sem javul a helyzet, akkor minél hamarabb ki kell vizsgálni a kiváltó okokat és el kell kezdeni az állat célirányos kezelését.

Kapcsolódó friss hírek