Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Belföld

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Baleset

Meghalt egy horgász a balatoni pontyfogó versenyen

Annyira „védi a déli határzár egész Európát”, hogy Szlovákia meghosszabbította a határellenőrzést a magyar határon

Kiránduló nyugdíjas csoport megtekinti a határzárat.
Kiránduló nyugdíjas csoport megtekinti a határzárat. Fotó: Facebook/Gémes László

Három héttel, november 3-ig meghosszabbította a szlovák kormány az október elején bevezetett ideiglenes határellenőrzéseket a szlovák-magyar határon – erről szerdai ülésén döntött Ódor Lajos ügyvezető miniszterelnök leköszönő kabinetje.

Pozsony október 5-én vezetett be ideiglenes határellenőrzéseket a szlovák-magyar határon, az intézkedést az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolva. Az ezzel kapcsolatos döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország és Lengyelország hasonló intézkedést vezettek be Szlovákiával közös határain.

A határellenőrzés célja a következő időszakban is az lesz, hogy minél kevesebb illegális migráns érkezhessen az országba, s az ellenőrzéseket is ugyanúgy – a határ teljes hosszában, a biztonsági helyzet alakulását szem előtt tartva – valósítják majd meg – közölte a hosszabbítás javaslatát előterjesztő szlovák belügyi tárca.

A pozsonyi belügyminisztérium adatai szerint a nyugat-balkáni tranzitútvonalon Szlovákiába érkező illegális migránsok száma tavaly augusztusban kezdett érezhetően növekedni. A szaktárca szerint idén már közel negyvenezer illegális migráns érkezett az országba, ami 11-szer több, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Emlékezetes, az Orbán-kormány szeret azzal hülyíteni, hogy a Magyarország déli határán felhúzott csibedrót „egész Európát védi a migránsoktól”.

A valóság azonban ezek szerint az, hogy annyira nem véd semmit, hogy még Szlovákiának is bőven jut a hazánk területén átrongyolókból. Arról nem beszélve, hogy idén augusztusig már 1385 külföldi embercsempészt engedetek szabadon a magyar börtönökből, ami szintén az illegális migráció fenntartását segíti elő (nem pedig „egész Európa védését”).

Kapcsolódó friss hírek