Bűnügy

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Felmérték, hogy Karácsony Gergely győzne-e most egy főpolgármester-választáson

Felmérték, hogy Karácsony Gergely győzne-e most egy főpolgármester-választáson
Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Felmérést tett közzé a Republikon Intézet Karácsony Gergely jelenlegi budapesti főpolgármester választási esélyeivel kapcsolatban.

A közvélemény-kutatás megállapította, hogy a budapestiek kevesebb mint egyharmada szavazna a kormánypártokra egy országgyűlési választáson, miközben a baloldali-liberális pártok jobban teljesítenek az országos támogatottságuknál. A jobboldali pártok, a Jobbik és a Mi Hazánk kevéssé népszerűek a fővárosban.

Bár a Fidesznek hivatalos főpolgármester-jelöltje nincs, a kutatás az egyik erre esélyes személy, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő támogatottságát mérte Karácsony Gergelyével szemben. A válaszok alapján a Republikon arra jutott, hogy

ha most rendeznének főpolgármester-választást, Karácsony Gergelyre a pártválasztók 50 százaléka szavazna, míg Szentkirályi Alexandra 43 százalékot érne el.

Az elemzés kitér arra is, hogy Szentkirályinak a kormánypárti szavazók körén túl van némi választói többlete is.

Azt is megállapították, hogy bár az ellenzéki pártok között még nincs végleges megállapodás, a budapesti ellenzéki választók egyértelműen szeretnék, ha az ellenzék együttműködne, és nem tesznek különbséget az EP- és önkormányzati választások között.

A Republikon felmérése szerint az ellenzéki válaszadók 87 százaléka azt szeretné, ha az ellenzék hivatalban lévő polgármesterei újra indulnának a kerületeikben, kétharmaduk pedig annak is örülne, ha az ellenzéki együttműködésbe a kisebb pártokat is bevonnák.

Kapcsolódó friss hírek