Baleset

Kútba esett egy fiatal lány Erdőkertesen, videón, ahogy kimentik

Belföld

Orbán Viktor is gratulált a „kisújszállási asszonyságnak”

Belföld

Orbán: „Az idősek számíthatnak ránk!” – Nyugdíjasok: „Ez egy vicc”

Felmérés: mélypontra jutott a Fidesz támogatottsága

Szilágyi SzabolcsSzilágyi Szabolcs
Orbán Viktor miniszterelnök, a párt újraválasztott elnöke a Fidesz tisztújító kongresszusán a BOK Sportcsarnokban, Budapesten 2019. szeptember 29-én.
Orbán Viktor miniszterelnök, a párt újraválasztott elnöke a Fidesz tisztújító kongresszusán a BOK Sportcsarnokban, Budapesten 2019. szeptember 29-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A 2022. áprilisi 3-ai választás óta a legalacsonyabb a Fidesz–KDNP-támogatottsága – olvasható az IDEA Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásában.

Mint írják, az intézet által 2023. augusztus 28. és szeptember 8. között készített reprezentatív felmérés szerint a felnőttek 27 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz-KDNP-re. A teljes választókorú népesség körében nem történt változás, míg a biztos szavazó pártválasztók 45%-a támogatná most vasárnap a Fidesz-KDNP-t. A 2022-es áprilisi választások óta ez a párt legalacsonyabb mért népszerűsége – írja az IDEA Intézet.

A Fidesz tehát a 2022-es választási eredményéhez képest a teljes népességben mintegy kilenc, a biztos szavazó pártot választók körében pedig nagyjából hét százalékpontot veszített.

A Fidesz – emlékeztetnek – 2022 nyarán zuhant nagyobbat, majd az idei év elejétől egészen nyár végéig nagyjából a teljes népességben 30, míg a biztos szavazó pártot választóknál 48 százalékos szint körül stabilizálódott. Idén nyáron a csökkenés folytatódott, és a Fidesz jelenleg 27, illetve 45 százalékon áll.

Mindezek mellett azonban most is fölényes Fidesz-győzelem születne; a második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 11, a biztos szavazó pártot választók 19 százaléka szavazna. Az 5 százalékos parlamenti küszöböt további három párt, a Mi Hazánk, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt lépné még át a felmérés szerint.

A közvélemény-kutatás készítői azt is megállapították, hogy egyetlen olyan ellenzéki párt sincs, amely a nyár folyamán hibahatárt meghaladó módon tudta volna növelni saját szavazótáborát.

Ezek is érdekelhetnek

Felmérték, hogy Karácsony Gergely győzne-e most egy főpolgármester-választáson

Mostantól titkolni fogja a kormány, hogy mekkora a pedagógushiány Magyarországon

Orbán Viktor is gratulált a „kisújszállási asszonyságnak”

Akár kétharmados ellenzéki győzelem is lehet jövőre egy fontos megyeszékhelyen

Friss felmérés: csökkent a Fidesz támogatottsága, de hol van az ellenzék?

Felmérés: ennyivel nyerne a Fidesz, ha most vasárnap lenne választás