Baleset

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Belföld

Titkos kormányhatározat jutott el Magyar Péterhez, kiderült Orbánék terve

Bűnügy

Fejlemény a Szentesen, az utcán talált halott nő ügyében

Felmérés: mélypontra jutott a Fidesz támogatottsága

Orbán Viktor miniszterelnök, a párt újraválasztott elnöke a Fidesz tisztújító kongresszusán a BOK Sportcsarnokban, Budapesten 2019. szeptember 29-én.
Orbán Viktor miniszterelnök, a párt újraválasztott elnöke a Fidesz tisztújító kongresszusán a BOK Sportcsarnokban, Budapesten 2019. szeptember 29-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A 2022. áprilisi 3-ai választás óta a legalacsonyabb a Fidesz–KDNP-támogatottsága – olvasható az IDEA Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásában.

Mint írják, az intézet által 2023. augusztus 28. és szeptember 8. között készített reprezentatív felmérés szerint a felnőttek 27 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz-KDNP-re. A teljes választókorú népesség körében nem történt változás, míg a biztos szavazó pártválasztók 45%-a támogatná most vasárnap a Fidesz-KDNP-t. A 2022-es áprilisi választások óta ez a párt legalacsonyabb mért népszerűsége – írja az IDEA Intézet.

A Fidesz tehát a 2022-es választási eredményéhez képest a teljes népességben mintegy kilenc, a biztos szavazó pártot választók körében pedig nagyjából hét százalékpontot veszített.

A Fidesz – emlékeztetnek – 2022 nyarán zuhant nagyobbat, majd az idei év elejétől egészen nyár végéig nagyjából a teljes népességben 30, míg a biztos szavazó pártot választóknál 48 százalékos szint körül stabilizálódott. Idén nyáron a csökkenés folytatódott, és a Fidesz jelenleg 27, illetve 45 százalékon áll.

Mindezek mellett azonban most is fölényes Fidesz-győzelem születne; a második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 11, a biztos szavazó pártot választók 19 százaléka szavazna. Az 5 százalékos parlamenti küszöböt további három párt, a Mi Hazánk, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt lépné még át a felmérés szerint.

A közvélemény-kutatás készítői azt is megállapították, hogy egyetlen olyan ellenzéki párt sincs, amely a nyár folyamán hibahatárt meghaladó módon tudta volna növelni saját szavazótáborát.

Kapcsolódó friss hírek