Baleset

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Baleset

Tömegbaleset az M7-esen, több kilométeres a torlódás

Bűnügy

Fejlemény a Szentesen, az utcán talált halott nő ügyében

Friss felmérés: csökkent a Fidesz támogatottsága, de hol van az ellenzék?

Friss felmérés: csökkent a Fidesz támogatottsága, de hol van az ellenzék?
Fotó: Facebook/Fidesz

Hosszú idő után újra 30 százalék alá esett a Fidesz támogatottsága – derül ki az IDEA Intézet 2023. július 28. és augusztus 9. között végzett reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Azt írják, adataik szerint augusztus elején a felnőttek 27 százaléka szavazott volna a kormánypártra, ami a teljes népesség körében 3 százalékos, a biztos szavazó pártválasztók között pedig 2 százalékos visszaesést jelent az előző hónaphoz képest.

A Fidesz-hívek azért különösebben nem aggódhatnak, ha ugyanis 2023 júliusában parlamenti választásokat tartottak volna Magyarországon, pártjuk győzelme nem forgott volna veszélyben, legfeljebb csak a kétharmad lett volna kérdéses.

A felmérés ismerteti, a második legerősebb párt továbbra is a DK. Gyurcsányékra a teljes népesség 12 százaléka voksolt volna, ami a biztos szavazó pártválasztók között 20 százalékos szavazati arány. Nagy valószínűséggel átlépte volna még a parlamenti küszöböt a Kétfarkú Kutya Párt, a Mi Hazánk Mozgalom és a Momentum is.

Ami az elmúlt egy évet illeti, az IDEA kutatása szerint a Fidesz–KDNP-szavazók aránya mintegy 8 százalékponttal csökkent a teljes népesség körében 2022 júliusa óta. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a népszerűségvesztés elsősorban 2022 közepén és második felében volt megfigyelhető, ezt követően, nagyjából az idei év elejétől 30 százalékos szint körül stabilizálódott, majd 3-4 hónapig nem változott. Ezt a trendet törte meg az augusztus eleji mérés, amikor szignifikánsnak mondható visszaesést tapasztalt az intézet. Közleményük szerint a következő 1-2 hónap eredményei döntik majd el, hogy a visszaesés átmeneti volt-e.

A közvélemény-kutatást végző cég arra is felhívta a figyelmet, hogy hiába csökkent a Fdiesz-KDNP népszerűsége, lemorzsolódó szavazóik – ahogyan azt már megszokhattuk – nem az ellenzéki pártok, hanem a bizonytalanok táborát gyarapították.

Kapcsolódó friss hírek