Belföld

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Bűnügy

Fejlemény a Szentesen, az utcán talált halott nő ügyében

Bűnügy

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Prémiumkategóriás Audit vett a Magyar Falu Program pénzéből a Babócsai Romákért Egyesület

Prémiumkategóriás Audit vett a Magyar Falu Program pénzéből a Babócsai Romákért Egyesület
Fotó: Flickr/nakhon100

Egy 2000 köbcentis, dízel Audi A5 Sportback személyautót vett a Babócsai Romákért Egyesület abból a pénzből, amit a tavalyi választások előtt kapott a szervezet a Magyar Falu Program keretéből – tudta meg a Népszava.

A lap értesülései szerint a nyolcfokozatú automata váltóval szerelt prémiumkategóriás kocsi idén novemberben lesz 9 éves, 2021 decemberében helyezték forgalomba Magyarországon, 286 ezer kilométert tapostak bele külföldön.

A szervezet több mint 5 millió forintot nyert autó beszerzéséhez a Magyar Falu Program (MFP) Falusi Civil Alap pályázatán. A pályázaton ingatlanfelújítási és -vásárlási, eszközbeszerzési, programszervezési és gépjárműbeszerzési támogatásra lehetett pályázni, gépjárműbeszerzés esetén új vagy maximum 10 éves autók vásárlására, illetve javításra, alkatrész-beszerzésre, felújításra lehetett pénzt kérni, azaz a kiírás tükrében igazából nincs semmi gond a kocsival.

A Népszava információi szerint ugyanakkor hiába van luxuskocsija a 2020 novemberében alakult egyesületnek, a szervezett programokra rendszeresen elkéri a falu kisbuszát.

A lap szerette volna megszólaltatni az egyesület elnökét, Balogh Józsefet. Feleségét, a helyi roma önkormányzat elnökét érték utol telefonon, aki először kihangosította a hívást, mondván, a férje ott áll mellette, majd amikor kiderült, hogy milyen témában keresik őket, állítólag ellenségesek lettek, mondván, nem akarnak a témáról beszélni. A Népszava szerint Balogh utóbb letiltotta az újságírót a közösségi oldaláról is,

a faluban pedig panaszkodni kezdett, hogy „utaznak rá”, a kocsit bezárta a garázsba, napokig ki sem állt vele.

Miniszterelnökség: nincs itt semmi látnivaló

A Népszava kereste az ügyben a Magyar Falu Programért felelős Miniszterelnökséget. Szerették volna megtudni, hogy valóban egy Audi A5 Sportbacket számolt el a támogatásért cserébe a somogyi egyesület. Szerették volna azt is megtudni, hogy a Miniszterelnökség szerint rendben van-e az, hogy egy falusi civil szervezet az egyesület számára egy ilyen autót vásárol, ami közösségi felhasználásra, például nagyobb létszámú személyszállításra nem alkalmas.

„A használt gépjárműbeszerzés esetében nincs előírás a típusra vonatkozóan, a maximum elnyerhető 7 millió forintos kereten belül szabadon megválasztható, attól függően, hogy mely típus segíti leginkább a civil szervezet napi tevékenységét”

– válaszolta a Miniszterelnökség, hozzátéve: az ominózus pályázat esetében még tart a megvalósítási időszak, a támogatás felhasználásának jogszerűségét az elszámolás benyújtását követően tudják csak megvizsgálni, illetve, hogy a nagyobb létszámú személyszállítás a kistelepüléseken a falu- és tanyagondnoki szolgálatok feladatkörébe tartozik, a civil gépjárműbeszerzések esetében nincs erre vonatkozó előírás.

Kapcsolódó friss hírek