Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Bűnügy

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Esővízgyűjtésre szólította fel Szijjártó Pétert a Párbeszéd

Esővízgyűjtésre szólította fel Szijjártó Pétert a Párbeszéd
Fotó: Facebook/Tordai Bence

A Párbeszéd-Zöldek esővízgyűjtésre szólította fel Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztert.

Tordai Bence, az ellenzéki nanopárt társelnöke csütörtökön arra reagálva vitt esővízgyűjtő konténert a külügyminisztériumhoz, hogy a debreceni akkumulátorgyárat építő CATL cég támogatásával ilyen edényeket kapnak Debrecen lakói. A sajtótájékoztatón az ellenzéki politikus kijelentette:

az esővíz kevés lesz, hogy ellensúlyozza azokat a vízhiányból fakadó problémákat, amelyeket a gigagyár okoz!

Hozzátette: egyébként „szép dolog” Debrecen fideszes vezetésétől, hogy kiosztja ezeket a műanyag hordókat, de azt elhazudták, hogy körülbelül 40 ezer köbméter lesz a napi vízigénye az új akkumulátorgyárnak, ha felépül.

Jelezte, párttársa, Jávor Benedek az Európai Bizottságnál kezdeményezett a kormány ellen kötelezettségszegési eljárást, mivel ezzel a beruházással a magyar kormány megsérti a víz keretirányelvet, a gyár megvalósulásával ugyanis a Hajdú-Bihar vármegyei vízbázisból a vízkivétel háromszorosan meg fogja haladni a vízpótlást.

Ez azt jelenti, hogy az egyébként is kiszáradó alföldi régióban totális szárazság lesz, még mélyebbre zuhan a talajvíz szintje a debreceni ivóvízellátást is veszélyeztetve – mondta.

Ugyancsak Jávor Benedek kezdeményezésére azért is eljárást indít az Európai Bizottság, mert az akkumulátorgyár-építés „keresztbe vágja” az uniós forrásból finanszírozott, a Tisza vizét Debrecenbe vivő Civaqua projektet is.

Tordai Bence egy augusztusban készült közvéleménykutatásra hivatkozva közölte, a lakosság 81 százaléka elutasítja a további akkumulátorgyár-építéseket Magyarországon.

Nemcsak Szijjártó Péter és a kormány felelőssége, hogy milyen irányba megy Magyarország gazdaságfejlesztése, hanem az emberek közvetlen döntése is. Le kell váltani a „választóikat eláruló fideszes polgármestereket”, amilyen Debrecen polgármestere is. Ehhez azonban „erős, egységes ellenzéki ajánlat” kell, közös ellenzéki polgármesterjelöltekkel – hangoztatta Tordai Bence.

Kapcsolódó friss hírek