Külföld

Rossz hírek érkeztek Ferenc pápa állapotáról

Baleset

Szörnyű baleset Nyárlőrinc határában, egy ember meghalt

Közlekedés

Ingyenes lesz a tömegközlekedés januártól ebben a magyar városban

Esővízgyűjtésre szólította fel Szijjártó Pétert a Párbeszéd

RövidenRöviden
Esővízgyűjtésre szólította fel Szijjártó Pétert a Párbeszéd
Fotó: Facebook/Tordai Bence

A Párbeszéd-Zöldek esővízgyűjtésre szólította fel Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztert.

Tordai Bence, az ellenzéki nanopárt társelnöke csütörtökön arra reagálva vitt esővízgyűjtő konténert a külügyminisztériumhoz, hogy a debreceni akkumulátorgyárat építő CATL cég támogatásával ilyen edényeket kapnak Debrecen lakói. A sajtótájékoztatón az ellenzéki politikus kijelentette:

az esővíz kevés lesz, hogy ellensúlyozza azokat a vízhiányból fakadó problémákat, amelyeket a gigagyár okoz!

Hozzátette: egyébként „szép dolog” Debrecen fideszes vezetésétől, hogy kiosztja ezeket a műanyag hordókat, de azt elhazudták, hogy körülbelül 40 ezer köbméter lesz a napi vízigénye az új akkumulátorgyárnak, ha felépül.

Jelezte, párttársa, Jávor Benedek az Európai Bizottságnál kezdeményezett a kormány ellen kötelezettségszegési eljárást, mivel ezzel a beruházással a magyar kormány megsérti a víz keretirányelvet, a gyár megvalósulásával ugyanis a Hajdú-Bihar vármegyei vízbázisból a vízkivétel háromszorosan meg fogja haladni a vízpótlást.

Ez azt jelenti, hogy az egyébként is kiszáradó alföldi régióban totális szárazság lesz, még mélyebbre zuhan a talajvíz szintje a debreceni ivóvízellátást is veszélyeztetve – mondta.

Ugyancsak Jávor Benedek kezdeményezésére azért is eljárást indít az Európai Bizottság, mert az akkumulátorgyár-építés „keresztbe vágja” az uniós forrásból finanszírozott, a Tisza vizét Debrecenbe vivő Civaqua projektet is.

Tordai Bence egy augusztusban készült közvéleménykutatásra hivatkozva közölte, a lakosság 81 százaléka elutasítja a további akkumulátorgyár-építéseket Magyarországon.

Nemcsak Szijjártó Péter és a kormány felelőssége, hogy milyen irányba megy Magyarország gazdaságfejlesztése, hanem az emberek közvetlen döntése is. Le kell váltani a „választóikat eláruló fideszes polgármestereket”, amilyen Debrecen polgármestere is. Ehhez azonban „erős, egységes ellenzéki ajánlat” kell, közös ellenzéki polgármesterjelöltekkel – hangoztatta Tordai Bence.

Ezek is érdekelhetnek

Fidesz: Gyurcsányék háborúba sodornák az országot, elajándékoznák fegyvereinket!

A kormány napjai meg vannak számlálva: Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

Áder János védelmébe vette a magyarországi akkumulátorgyárakat

Újabb akkumulátorgyár épül Debrecenben? Közleményt adott ki az önkormányzat

Három halálos áldozata van az iváncsai akkumulátorgyár-építésnek

Vagyonadót vetne ki „a gazdagokra” a Párbeszéd-Zöldek