Bulvár

Meghalt a hajléktalanból lett győri lottómilliomos

Gazdaság

Hamarosan kiderülhet, miért emelte Orbán hétszeresére a gáz árát

Baleset

Tömegbaleset az M7-esen, több kilométeres a torlódás

Lezuhant egy magángép Oroszországban, Prigozsinnal a fedélzetén

Jevgenyij Prigozsin.
Jevgenyij Prigozsin.

Lezuhant egy magánrepülő szerdán az oroszországi Tver megyében, az orosz hatóságok tájékoztatása szerint az utaslistán Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának neve is szerepelt.

Az MNT-Aero tulajdonában álló Embraer Legacy típusú gépen tíz ember utazott, mindnyájan életüket vesztették – közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata.

A repülőgép a moszkvai Seremetyjevo repülőtérről tartott Szentpétervárra. A fedélzeten három fős személyzet és hét utas tartózkodott. Túlélő nincs – értesült a tárcától a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A Roszaviacija orosz légiügyi hatóság különbizottságot állított fel a vizsgálat lefolytatására a szerencsétlenség ügyében.

A gép Kuzsenkino község közelében zuhant le. A helyszínen a rendvédelmi szervek és a rendkívül helyzetek minisztériuma munkatársai tartanak szemlét, keresik a gép fekete dobozait. A nyomozást Igor Dudenya, a tveri régió kormányzója személyes ellenőrzése alá vonta.

Az incidens pontosan két hónappal a Prigozsin által alapított Wagner zsoldoscsoport fellázadása után történt. A katonai magánvállalat fegyveresei kelet-Ukrajnából kiindulva elfoglalták akkor Rosztov-na-Donu várost és fegyveres gépkocsioszlopot indítottak Moszkva felé, az orosz hadvezetés ellen tiltakozva.

Bosszú a puccskísérletért

Rácz András Oroszország szakértő a Facebook-oldalán úgy értékelt:

„Nem véletlenül mondtam a puccskísérlet másnapján, hogy ha lenne Prigozsin-részvényem, igen gyorsan eladnám. Az orosz történelemben eddig nem volt példa rá, hogy sikertelen puccskísérletet bárki huzamosabb ideig túlélne. Nos, úgy tűnik, bizonyos dolgok nem változnak.”

Orosz hatóság: Prigozsin rajta volt a gépen

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója rajta volt a tveri régióban lezuhant Embraer Legacy magánrepülőgépen – erősítette meg szerda este a Roszaviacija orosz légiügyi hatóság.

A Roszaviacija MNT-Aero légitársaságra hivatkozó közleménye szerint a gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, köztük Prigozsin és a csoport parancsnoka, Dmitrij „Wagner” Utkin is.

Prigozsin és Utkin haláláról korábban Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja is bejelentést tett Wagner-tagokra hivatkozva, és ezt állította több, a katonai magánvállalattal kapcsolatba hozott Telegram-csatorna is.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!