Bulvár

47 évesen elhunyt a magyar testépítés legendás alakja

Belföld

Titkos kormányhatározat jutott el Magyar Péterhez, kiderült Orbánék terve

Baleset

Gázolt a vonat Kecskemétnél

Sorra idézi be a rendőrség a Karmelitánál tüntető diákokat

Pintér gyerekverői hangolódnak az iskolakezdésre.

Rendőrök és tiltakozók a pedagógusok tervezett státusztörvénye elleni tüntetés vége után a Karmelita kolostornál tartott demonstráción 2023. május 3-án.
Rendőrök és tiltakozók a pedagógusok tervezett státusztörvénye elleni tüntetés vége után a Karmelita kolostornál tartott demonstráción 2023. május 3-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Sorozatban hallgatja meg a rendőrség azokat a diákokat, akik részt vettek május 3-án az Egységes Diákfront által szervezett tüntetésenértesült a Telex. A laphoz eljutott információt egy beidézett tüntető, valamint érintett szülő és jogvédő is megerősítette.

Mint ismert, a diákok egy része a budai Vár felé indult, hogy a Karmelitánál fejezze ki nemtetszését a magyar oktatás helyzetet miatt. A rendőrök azonban közbeléptek, és kényszerítő eszközöket, többek között könnygázt is bevetettek a fiatalok ellen. A rendőrség a kemény fellépést azzal indokolta, hogy a diákok kordont akartak bontani, és üres PET-palackot dobáltak.

Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa a Telexszel közölte, legalább 15 diákról tudnak, akiket felelősségre vonhatnak. Számos tüntetőnek már elvállalták az ügyét, mások egyelőre csak a jogi tájékozódásuk keretében, tanácsadásért keresték meg a civil szervezetet.

Hegyi Szabolcs azt is elmondta, az eljárásokat három jogcímen indították a diákok ellen:

  • maszkviselés,
  • hivatalos személy elleni erőszak,
  • valamint garázdaság, rongálás.

A Telex úgy tudja, az ügyek egyelőre rendőrségi szakaszban vannak, vádemelés még nem történt. Akiket viszont rongálással (kordonbontással) gyanúsítanak, több százezres bírsággal nézhetnek szembe.

Az Országos Rendőr-főkapitányság egyelőre nem reagált a Telex megkeresésére, de az Egységes Diákfront augusztus 22-én valami nagy dolgot készül bejelenteni.

Kapcsolódó friss hírek