Belföld

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Belföld

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Bulvár

Sokkoló: 14 év után visszatér a Győzike Show, itt lesz látható

Dráguló menzával indulhat a tanév, kivéve a honvédelmi iskolákban

Dráguló menzával indulhat a tanév, kivéve a honvédelmi iskolákban
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az év eleji, 20-30 százalékos emelés után ismét jelentős mértékben drágulhat a közétkeztetés az infláció és az egyéb költségek emelkedése miatt. Akik viszont honvédelmi iskolába mennek, jól járnak, mert a kormány emelt összegű ösztöndíjat és ingyenes étkezést biztosít nekik.

Emlékezetes, a Covid idején az önkormányzatok nem emelhettek árat, így a közétkeztetés díjában is hatalmas lemaradás gyűlt össze, amit aztán idén január-február környékén érvényesítettek: harminc-, de akár ötvenszázalékos emelések voltak.

Szeptembertől ilyen mértékű drágulás várhatóan nem lesz, de tíz-húsz százalékosra lehet számítani

mondta a Szabad Európának Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke.

Elmondta, a szülők az alapanyagot fizetik, a rezsit és a béreket nem, amelyek költsége szintén emelkedett és ezt az állam és az önkormányzatok fizetik. Persze sokan ingyen étkeznek, például a háromgyermekes családok gyerekei, de valójában ezt is az önkormányzatok fizetik. Az adott település anyagi helyzetétől függ, hogy mennyit emelnek majd a közétkeztetési árakon.

L. Ritók Nóra, a gyermekszegénység ellen küzdő Igazgyöngy Alapítvány alapítója biztos benne, hogy sok családnak gondot fog okozni az áremelés, mert számos rászoruló család kiszorul a támogatásból. Mint mondta:

„Lényegében a család már akkor kieshet az ingyenes közétkeztetést is jelentő gyermekvédelmi kedvezményből, ha a két szülő minimálbért keres. Ők vannak a legnehezebb helyzetben, akik épp a határon vannak.”

A honvédelmi iskolák diákjai ugyanakkor jól járnak: a hétfői Magyar Közlöny szerint a kormány emelt összegű ösztöndíjat és ingyenes étkezést biztosít a Honvédelemi Minisztérium irányítása alá tartozó köznevelési és szakképző intézményekben tanulóknak.

Kapcsolódó friss hírek