Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Legalább 2-300 ezer vendégmunkás jöhet Magyarországra a Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából

A cégek már a szakképzett munkakörökbe is elkezdtek vendégmunkásokat toborozni.

Legalább 2-300 ezer vendégmunkás jöhet Magyarországra a Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából

Gőzerővel zajlik a toborzás az óriási munkaerőhiány miatt, a kölcsönzővállalatok a legnagyobb számban a Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból igyekeznek munkavállalókat Magyarországra csábítani – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Karácsony Zoltán, a HR Portal álláspiaci szakértője a lapnak elmondta, folyamatosan bővül a megrendelők köre, már nemcsak gyártó-, hanem szolgáltatócégek is alkalmaznának vendégmunkásokat.

A Világgazdaság ismertette, Magyarországon a következő években mintegy félmillió új munkahely jöhet létre, ami a jelenlegi munkaerőpiaci helyzet alapján

minimum 2-300 ezer vendégmunkás bevonását indokolja a mostani százezer körüli létszám felett.

Az idegenektől rettegő olvasóit azzal nyugtatta a lap, hogy bár engedélyezett a vendégmunkások hazai alkalmazása, a novemberben életbe jogszabály esélyt sem ad nekik a letelepedésre.

Karácsony Zoltán szerint a döntően harmadik világból érkező munkásokat betanított munkára hozzák, de egyre több a szakmunkáskeresés is, például hegesztő, teherautó-sofőr, targoncás pozícióban is vannak üres helyek. Hozzátette, a lassú adminisztráció miatt egy toborzás átfutási ideje 14-15 hétre tehető.

Kapcsolódó friss hírek