Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

81 ezerrel nőtt egy év alatt a külföldi vendégmunkások száma Magyarországon

Hol van már a „nem vehetik el a magyarok munkáját” kampány…

81 ezerrel nőtt egy év alatt a külföldi vendégmunkások száma Magyarországon
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

14 százalékkal, mintegy 81 ezer fővel nőtt a külföldi munkavállalók száma 2022-ben Magyarországon – írja a KSH adataira hivatkozva a Népszava.

A lap rámutat: a legtöbb, mintegy 26 ezer munkavállaló Ukrajnából érkezett, Romániából és Szlovákiából durván 8-8 ezren dolgoznak hazánkban, kínai munkavállalóból pedig mintegy 5000 van. A KSH szerint

ugrásszerűen növekszik a Távol-Keletről és Délkelet-Ázsiából érkező vendégmunkások száma: 1980 indiai, 1188 Fülöp-szigeteki és 1016 mongol munkavállaló dolgozott tavaly Magyarországon.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezetei Szövetség alelnöke szerint idén tovább nőtt a Távol-Keletről érkező munkavállalók száma. Szavai szerint csak azokon a munkahelyeken, ahol a szakszervezet jelen van, 3 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkást alkalmaznak, összesen az országban pedig már közel 8 ezer Fülöp-szigeteki dolgozhat. Azt is mondta, hogy a harmadik országbeli munkavállalók többsége a textiliparban, a vegyiparban és a szolgáltató szektorban helyezkedik el.

„Vannak olyan autóipari üzemek, ahol létszámstopot hirdettek, és új magyar dolgozókat már nem vesznek fel, miközben tudni lehet, hogy hamarosan több száz vendégmunkás érkezik a gyárba”

– idézi a cikk a szakszervezeti vezetőt. László Zoltán szerint az ok a mobilitásban keresendő: a magyaroknál nagyobb a fluktuáció, könnyebben váltanak, a külföldi vendégmunkásokra pedig ez nem igaz. Azt is mondta, sokan építenek arra, hogy egyre kevesebb humán munkaerőre lesz szükség a robotizáció miatt, a külföldieket így csak átmenetileg foglalkoztatják, míg a magyarokat át nem képzik az új technológiák kezeléséhez szükséges munkavállalókká.