Belföld

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Baleset

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Furcsa időzítés: Novák Katalin az éjszaka 12 embernek vette el a magyar állampolgárságát

Furcsa időzítés: Novák Katalin az éjszaka 12 embernek vette el a magyar állampolgárságát
Fotó: Facebook/Novák Katalin

Két nappal az amerikai vízumszigorítás után hirtelen 12 ember állampolgárságát vonta vissza Novák Katalin – derül ki a csütörtök éjszaka megjelent Magyar Közlönyből. A hvg.hu megjegyezi, figyelemreméltó az egybeesés, de nem tudni, hogy a visszavonásoknak mennyi közük van az amerikai szigorításhoz.

Mint korábban megírtuk, az Orbán-kormány elmulasztotta a Vízummentességi program biztonsági követelményeinek teljesítését, erre válaszul az amerikaiak szigorították a magyarok beutazásának szabályait.

A köztársasági elnök most 8 határozatban összesen 12 ember magyar állampolgárságát vonta vissza, az indoklás szerint azért, mert az érintettek „a jogszabályok megszegésével” szereztek állampolgárságot. Érdekesség, hogy mindannyian kárpátaljai illetőségűek, többségük még a Szovjetunióban született.

Washingtonnak egyébként konkrétan az egyszerűsített honosítási eljárásunkkal volt gondja. Korábban ezért már a külhoni magyar állampolgárokat ki is vették a vízummentesség alól, mert annyi visszaélés történt az elmúlt években a könnyített magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatban, hogy az amerikai hatóságok besokalltak.

Kapcsolódó friss hírek