Belföld

Esőben, arany színű ollóval nyiszálva adtak át egy utat a fideszesek Mosonmagyaróváron

Külföld

Mi történik? Magyarországra jön a kínai elnök

Bűnügy

A WC-be fojtotta, megpróbálta lehúzni csecsemőjét egy 15 éves kollégista lány Pécsen

Kinek mit intézett a kormánya: Amerikába nehezebb, az oroszokhoz könnyebb lett vízumot szerezni

Nagy segítség ez a(z Oroszországba vágyó) magyar családoknak!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benkő Vivien Cher

A Magyar Kormány elmulasztotta a Vízummentességi program biztonsági követelményeinek teljesítését – közölte az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége kedden. Szintén a mai napon az orosz külügy pedig azt jelezte, hogy már elektronikus vízumot is igényelhetnek a hozzájuk kiutazó magyarok.

Az amerikai nagykövetség felidézte, hogy 2011 és 2020 között a magyar kormány egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember számára adott magyar állampolgárságot a személyazonosságukra vonatkozó megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül. Mivel a kormány nem kezelte a problémát, most bejelentették, hogy az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje

két évről egy évre csökken, emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik.

Oroszországba könnyebb lett utazni

Eközben az oroszok is jelentkeztek: Putyin országába mostantól 55 ország – köztük Magyarország – állampolgárai kaphatnak elektronikus vízumot, ehhez mindössze 52 dollárnak megfelelő díjat kell megfizetni, és 16 napra szól a dokumentum. A szokásos iratokon kívül (útlevél, egészségbiztosítás, útlevélkép) meghívóra, szállodafoglalásra, vagy az utazás célját igazoló egyéb dokumentumra sincs szükség.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!