A tavalyi Huncut Szilva Herceg után idén a „Spicces füge respektus”, egy aszús-fügés-mézes kreáció lett Magyarország tortája a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászdából, míg Magyarország cukormentes tortája a makói Papp cukrászda Kikelet elnevezésű fekete teás-levendulás alkotása lett – jelentették be kedden az Országházban tartott díjátadón, ahol az idei Szent István-napi kenyeret is bemutatták.
Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke elmondta, a Spicces füge respektus
mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse-ból és diós-karamellás ropogósból épül fel, és kakaóbabtöretet is tartalmaz!
A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé által biztosított ízeket akácmézes fehércsokis ganache és diós sablé korong koronázza meg.
Nándori László, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének elnöke a Kikelet tortát méltatva közölte, hogy azt a győztes cukrász egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és levendulával alakítva ki az összhangot, amelyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült, mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a díjazott Szent István-napi kenyereket mutatta be. A nyertes a Szent István-napi kenyerek közül a Heim Sütöde Bt. durumkenyere, az innovatív kenyerek mezőnyében a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. Aranymetszés kenyere, az újonnan bevezetett sétálósütemény kategóriában pedig a biharkeresztesi Éles Szilárd (Stella pékség) málnás-pisztáciás pékfagylaltja lett.