Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Baleset

Meghalt egy horgász a balatoni pontyfogó versenyen

Megszorításokra készülhet a kormány, de a Fidesz máris „Brüsszelre” és a „baloldalra” mutogat

Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, j2) kormányülésen beszél a Karmelita kolostorban 2022. október 19-én.
Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, j2) kormányülésen beszél a Karmelita kolostorban 2022. október 19-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A magyar kormány felülvizsgálná többek között a családi adókedvezmény feltételeit és az szja-mentességet is – szúrta ki a Portfolio a friss Magyar Közlönyben.

A kedd este megjelent határozat szerint egy új munkacsoport vizsgálja felül a költségvetés legfontosabb kiadási területeit. A 15 pontból álló feladat teljesítését Varga Mihály pénzügyminiszter fogja felügyelni. Vargának és csapatának idén év végéig felül kell vizsgálni az

egészségügyre, a családtámogatásra és lakhatásra fordított kiadásokat, valamint a kapcsolódó adókedvezményeket,

mindezt a 2021. évi zárszámadás alapján, az adott év kormányzati kiadásainak legalább 10 százalékára kiterjedő mértékéig kell megtennie.

Jövő év végéig pedig az oktatásra és állami beruházásokra fordított kiadásokat kell Vargáéknak átnyálazni,

a 2022. évi zárszámadás alapján az adott év kormányzati kiadásainak legalább 10 százalékára kiterjedő mértékig.

A határozat számszerűsített céljai között szerepel az egészségügy részterületeire vonatkozóan a kiadások 3 százalékos lefaragása, a család- és lakhatási támogatások területén pedig ugyancsak 3 százalék megtakarítása a cél. Mindezt a kormány a támogatási formák célzottabbá tételével és a kedvezményezettek körének leszűkítésével óhajtja elérni.

„Brüsszel és a baloldal miatt van”

Brüsszel és a Gyurcsány vezette baloldal akar egyedül megszorítást – kommentálta a Fidesz Varju László szerdai nyilatkozatát, amelyben a DK-s politikus azzal vádolta a kormányt, hogy megszorításokra készül.

A Fidesz közleményében azt írta: „Gyurcsányék” kormányzásuk alatt sorozatos megszorításokat hajtottak végre, háromszorosára emelték a gáz árát, duplájára az áram árát, elvették a családtámogatásokat, eltörölték a családi adókedvezményt, elvettek egy havi nyugdíjat és adóemeléseket hajtottak végre.

„A pénteki szavazáson is ki fog derülni, hogy a baloldal hajlandó-e a megszavazni a jövő évi költségvetést, amely megvédi a családtámogatásokat, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést”

– írta a kormánypárt.

A Fidesz szerint Brüsszel „követeli” Magyarországtól a rezsicsökkentés eltörlését, és a 13 éve folyamatosan hatalmon levő kormánypárt szerint „Gyurcsányék” szintén a kezdettől támadják a rezsicsökkentést, még a mostani háborús időkben is, amikor a rezsicsökkentett árakkal erős védelmet ad a kormány a magyar családoknak és nyugdíjasoknak.

Kapcsolódó friss hírek