Bűnügy

Brutális verekedés volt Budapesten az Örs vezér téren, nyakon szúrtak egy férfit

Belföld

Közleményben fakadt ki a közmédia Magyar Péterre

Baleset

Nagy baleset az M1-esen Budaörsnél, több kilométeres a torlódás

Itt lehet jégre számítani ma az országban, megszólalt a meteorológiai szolgálat

Esernyőt tartó férfi a jégesőben Budapest belvárosában 2020. június 14-én.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Péntek estétől hidegfront vet véget az elmúlt napok hőségének, az Időkép animációján az is látszik már, hogyan érnek hazánk fölé a viharok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat most azt írta,

péntek estétől nagyméretű jégre, viharos széllökésekre és felhőszakadásra kell számítani.

1️⃣2️⃣ forgatókönyv,1️⃣2️⃣ lehetséges kimenetel❗️Bedurran ma felettünk a légkör. 💣🧨 Az érkező hidegfront kitűnően tudja hasznosítani az elmúlt napokban felhalmozódott labilitási energiát, vagyis a zivatarok számára rendelkezésre áll a kellő mennyiségű "üzemanyag". Várhatóan az esti óráktól válhat aktívabbá egyre nagyobb területen a légkör, de már ez előtt, tehát a hidegfront érkezése előtt délután is kialakulhatnak az országban záporok, zivatarok. Estétől növekszik a heves zivatarok kialakulási esélye. A zivatarok rendszerbe szerveződve haladhatnak délnyugat felől északkelet felé. Környezetükben nagyméretű jégre (általában ~2-4 cm, helyenként >5 cm is), viharos, erősen viharos széllökésekre (jellemzően ~60-90 km/h, helyenként >90-100 km/h), illetve felhőszakadásra (>20-50 mm) is számítani kell. Emiatt a legmagasabb, 3. fokú piros riasztás is kiadásra kerülhet❗️🔴 Nagyobb eséllyel a déli országrész lehet potenciálisan kitüntetett terület a heves zivatarok szempontjából. A mellékelt videóban az AROME modell fő futása (bal felső sarok, ez holnapunkon is elérhető: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/AROME/ ) és valószínűségi modelltagjai szerepelnek (0-10).Ezen jól látszik, hogy a legtöbb tag egyetért abban, hogy előbb a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön kezdődhetne kiterjedt zivatartevékenység. A rendszerbe szerveződött zivatarok ezt követően északkelet felé terjednének. Folyamatosan frissülő veszélyjelzés ⚠️https://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/Ilyen helyzetben a radar is nagy segítség 📡https://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/

Posted by Országos Meteorológiai Szolgálat on Friday, June 23, 2023

A pénteken érkező hidegfront „kitűnően tudja hasznosítani” az elmúlt napokban felhalmozódott labilitási energiát, vagyis a zivatarok számára rendelkezésre áll a kellő mennyiségű „üzemanyag”.

Várhatóan az esti óráktól válhat aktívabbá egyre nagyobb területen a légkör, de már ez előtt, tehát a hidegfront érkezése előtt, délután is kialakulhatnak az országban záporok, zivatarok.

Estétől nő a heves zivatarok kialakulási esélye. A zivatarok rendszerbe szerveződve haladhatnak délnyugat felől északkelet felé, környezetükben nagyméretű (2-4 centiméteres, helyenként öt centisnél is nagyobb jégre), viharos, erősen viharos (akár óránkénti 90-100 kilométeresnél erősebb) széllökésekre, valamint felhőszakadásra (20-50 milliméternyinél több csapadékra) is számítani kell. Emiatt a legmagasabb, harmadik fokú (piros) riasztást is kiadhatják.

Felhívták a figyelmet arra, hogy nagyobb eséllyel a déli országrészben lehetnek heves zivatarok.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!